Już na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?!
Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka!
Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja.
Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie.
Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Koniecznie spróbujcie!
Ps. od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po indyka na wagę sięgam po indyka pakowanego.
Zwracam jednak uwagę na jego jakość i wybieram te najlepsze – oznaczone certyfikatami.
Dzięki temu mam pewność, że mięso to, na każdym etapie produkcji było traktowane z należytym szacunkiem, tzn. zgodnie z zachowaniem odpowiednich standardów.
Zachowane zostały prawne wytyczne, a mięso przygotowano pod ścisłą kontrolą weterynarza, poddając je wszystkim koniecznym badaniom.
W przypadku takiego mięsa łatwo weryfikuję kluczowe informacje takie jak data ważności, producent, polskie pochodzenie czy też sposób chowu .
Poza tym takie pakowanie drobiu jest niezwykle praktyczne – mięso nie brudzi się od innych produktów, nie przesiąka innymi zapachami, a opakowanie stanowi skuteczną ochronę przed zakażeniem bakteriami.
SKŁADNIKI:
( 4 roladki )
* filet z indyka – ok. 500 g
* jogurt naturalny – 3 łyżki
* duża marchew – 1 szt
* por – 1 szt
* cebula – 1 szt
* sól, pieprz, papryka
* ciasto francuskie – 300 g
* żółtko do posmarowania
* masło klarowane
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Filet z indyka kroimy w plastry, cienko rozbijamy, marynujemy w jogurcie, soli i pieprzu przez ok. 15 minut.
W tym czasie na maśle przesmażamy posiekaną cebulę, pora i startą marchew – doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Na mięso nakładamy farsz, zwijamy ciasne roladki i zawijamy pokrojonym w paseczki ciastem francuskim tworząc dekoracyjny wzór.
Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut ( do zezłocenia! ).
Uwaga!
* Mięso musi być odpowiednio cienko rozbite, tak by mieć pewność , że roladki będą miały szansę upiec się w piekarniku zanim ciasto francuskie będzie spieczone.
* Zamarynowanie w jogurcie sprawia, że mięso z indyka nabiera większej soczystości.
* Farsz warzywny śmiało możemy zastąpić np. grzybowym albo też szparagami, na które mamy sezon.
Smacznego!
Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego”
2 komentarze
Natka
2 maja 2016 at 13:40Jutro będę próbowala zrobić :)
Ostra na Słodko
2 maja 2016 at 14:02Warto – są pyszne! Daj znać jak smakowały! <3