Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast!
Niesamowicie łatwe i szybkie do zrobienia, a do tego przepyszne!
Ciasto jest idealnie wilgotne, a zarazem delikatne i lekkie.
Świetnie smakuje oblany czekoladą i udekorowany truskawkami albo też obsypany cukrem pudrem.
Idealny do popołudniowej kawki!
U mnie w pracy się nim zachwycali, a jak będzie u Was?
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 23 cm )
* masło – 200 g
* olej – 125 ml
* cukier – ok. 1,5 szkl
* woda – 125 ml
* kakao – 5 łyżek
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* jajko – 4 szt
* mąka pszenna – 2 szkl
* proszek do pieczenia – 20 g
DODATKOWO : truskawki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku umieszczamy masło i olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao rozmieszane z wodą – podgrzewamy do uzyskania gładkiej masy.
Pół szklanki odlewamy na polewę, resztę delikatnie chłodzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite na sztywną pianę – dokładnie, ale delikatnie mieszamy szpatułką.
Wlewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40-45 minut.
Wierzch polewamy pozostałą masą kakaową i dekorujemy truskawkami.
Smacznego!
No Comments