To jest najlepsza tarta jabłkowa z kremem budyniowym, jaką kiedykolwiek jadłam!
I Wy, jak spróbujecie – powiecie dokładnie to samo!
Idealnie kruche ciasto pokryte delikatnym , słodkim budyniowym kremem i soczystymi jabłkami zapieczonymi pod chrupiącą kruszonką – już od samego czytania cieknie ślinka!
Idealna zarówno do popołudniowej kawki, jak i słodkie, drugie śniadanie!
Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( blacha 26 cm )
KRUCHE CIASTO :
* mąka pszenna – 2 szkl
* masło – 2/4 kostki
* żółtko – 4 szt
* mleko – 3 łyżki
KREM:
*masło – 150 g
* mleko – 500 ml
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* mąka pszenna – 1 łyżka
* cukier z wanilią – 1 łyżka
* żółtko – 3 szt
* cukier – 3 łyzki
DODATKOWO:
jabłko – 3 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Składniki na kruche ciasto dokładnie ze sobą siekamy, krótko ale dokładnie zagniatamy, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie odrywamy kawałek ( na kruszonkę ) , a resztę rozwałkowujemy i wylepiamy tortownicę wysmarowaną wcześniej masłem i obsypaną mąką ziemniaczaną.
Całość nakłuwamy i wykładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( górę obciążamy np. fasolą, by ciasto nie podnosiło się do góry ).
KREM:
Połowę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, drugą połowę mieszamy z mąka i żółtkami.
Po zagotowaniu mleka z cukrami dolewamy masę z mąką i cały czas mieszając gotuje,my gładki, kremowy budyń, studzimy,
Do całkowicie wystudzonej masy dodajemy masło i miksujemy na gładki krem.
CAŁOŚĆ:
Przygotowany krem wylewamy na podpieczony kruchy spód i przykrywamy pokrojonymi i półplasterki jabłkami.
Na wierzch ścieramy pozostałe kruche ciasto.
Wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika / 180C.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!
2 komentarze
mała
12 sierpnia 2016 at 15:18KREM:
*masło – 150 g
* mleko – 500 ml
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* mąka pszenna – 1 łyżka
* cukier z wanilią – 1 łyżka
* żółtko – 3 szt
* cukier – 3 szt?? chyba błąd..
to ile tego cukru?
Ostra na Słodko
12 sierpnia 2016 at 15:273 łyżki! Juz poprawiam