I kolejne ( pewnie już ostatnie ) wiśniowe słodkości dla Was mam!
Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia – z kaszy manny, na biszkoptach.
Pokryte soczystymi wiśniami i słodką, wiśniową galaretką.
Takie ciasto robi się dosłownie w 10 minut i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki!
Smakuje rewelacyjnie, a po sezonie wiśniowym na górę śmiało można położyć inne, ulubione owoce!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 20 cm lub blacha 20×20 )
* kasza manna – 3/4 szkl
* mleko – 700 ml
* masło – 140 g
* biszkopty – ok. 400 g
* wiśnie – ok. 2 szkl
* cukier – 3/4 szkl
* galaretka wiśniowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko gotujemy z masłem i cukrem, do gorącego wsypujemy kaszę i bardzo energicznie mieszamy aż kasza zgęstnieje.
Foremkę wykładamy połową biszkoptów, przykrywamy połową masy, wygładzamy i pokrywamy resztą biszkoptów i drugą częścią masy.
Całość zasypujemy wydrylowanymi wiśniami i wkładamy do lodówki.
Po ok. 10 minutach zalewamy galaretką przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu.
Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny i zajadamy!
Smacznego!
4 komentarze
Gabriela Butewicz
11 października 2017 at 18:51hej! myślisz że jakby zamieniła kaszę mannę na kaszę jaglaną to by wyszło?:)
Ostra na Słodko
11 października 2017 at 18:54Z jaglanej też jest przepis na blogu :))
https://ostra-na-slodko.pl/2017/05/22/kokosowy-jagielnik-z-truskawkami-i-galaretka-bez-pieczenia-weganski-beglutenowy-bez-laktozy-fit/
Ania
22 października 2018 at 06:41Czy wiśnie mogą być mrożone i czy je wcześniej rozmrażać? Chce przygotować ciasto na weekend.
Pozdrawiam
Ostra na Słodko
22 października 2018 at 08:28Wiśnie ja najbardziej mogą być mrożone.
Odmroż je wcześniej na sitku, żeby nie puszczały wody i soku do kaszy potem.
Tą wodę z sokiem z nich wykorzystaj do zrobienia galaretki :)))
Smacznego!
Cudownego dnia!