I dziś znów zapraszam Was do Tajlandii!
Tym razem nie będziemy jeść wołowiny ani też rybki, a pysznego, soczystego kurczaka!
Podany w aromatycznym i ostrym sosie curry tworzy fantastyczne i sycące danie.
Świetnym dodatkiem jest do tego miseczka ugotowanego na sypko ryżu albo ulubione tajskie noodle!
Koniecznie spróbujcie!
Będzie pysznie!
SKŁADNIKI:
* filet z kurczaka – 250 g
* żółta pasta curry – 2 łyżki
* olej kokosowy – 2 łyżki
* trawa cytrynowa – 1 szt
* świeży imbir – 1 cm
* papryczka chili – 0,5 szt
* mleko kokosowe – 400 ml
* ananas – 100 g
* grzyby shitake ugotowane – 2 szt
* pędy bambusa – 1 garstka
* cukier trzcinowy – 1 łyżka
* sos rybny – 1 łyżka
* sok z limonki – 1 łyżeczka
* pieprz
* sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy zmiażdżoną trawę cytrynową, posiekany imbir i papryczkę chili.
Dodajemy oczyszczonego, pokrojonego w kostkę kurczaka, przesmażamy, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody, dodajemy pastę curry i na wolnym ogniu dusimy ok. 5 minut.
Zalewamy mlekiem kokosowym i doprawiamy do smaku solą, pieprzem , cukrem, sosem rybnym oraz sokiem z limonki.
Wrzucamy pokrojonego w kostkę ananasa, grzyby shitake i pędy bambusa, dokładnie mieszamy i podajemy gorące!
No Comments