Kokos + maliny + czekolada = IDEAŁ!
Uwielbiam to połączenie i to właśnie ono dziś odgrywa u mnie główną rolę!
Mam dla Was przepis na przepyszne ciasto kokosowe na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie, pokryte dużą ilością soczystych malin i płatkami kokosa.
Ciasto smakuje rewelacyjnie – jest bardzo lekkie, delikatne , idealne nie tylko na upały!
Robi się je błyskawicznie, bo nie wymaga pieczenia i jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu.
Koniecznie spróbujcie!
Takie Rafaello z malinami zachwyci wszystkich łasuchów!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( foremka 12×20 )
* masło – 70 g * herbatniki – 150 g * mleczna czekolada – 70 g * mleko – 50 ml * jogurt grecki – 250 g * śmietana 30% – 150 ml * wiórki kokosowe – 0,5 szkl * cukier puder – 0,5 szkl * żelatyna – 1 łyżka * maliny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło roztapiamy z czekoladą, dodajemy pokruszone herbatniki i mleko.
Masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem doi pieczenia, wygładzamy, wstawiamy do lodówki.
Jogurt mieszamy z połową cukru pudru i wiórkami.
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimne wody, mieszamy, odstawiamy do napęcznienia a następnie podgrzewamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem.
Żelatynę mieszamy z łyżką ubite śmietanki a następnie mieszamy wszystko razem – masę kokosową, ubitą śmietanę i żelatynę.
Wylewamy na schłodzony czekoladowy spód i przykrywamy malinami.
Wstawiamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.
Smacznego!
3 komentarze
Natka
24 lipca 2016 at 21:07Zrobiłam! W smaku super,jednak masa kokosowa powinna być jak dla mnie bardziej zwarta. Może to mój błąd,że wyszła nie bardzo scieta,ale smak równoważy wszystko! Dziękuję
wioleta
20 lipca 2017 at 15:45Jak podgrzać tą żelatynę? te dwie łyżki wody
Ostra na Słodko
20 lipca 2017 at 15:53Żelatynę zawsze rozrabiamy w zimnej wodzie, mieszamy, potem odgrzewamy ale nie gotujemy.