Uwielbiam kurki i z utęsknienie wypatruję sezonu, kiedy tylko pojawią się w lasach, na targach i straganach.
Jajecznica z kurkami, makaron z kurkami czy też pyszna, aromatyczna tarta z kurkami to dania, które obowiązkowo goszczą na moim stole w sezonie kurkowym.
Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę / krem z kurek z dodatkiem kremowego serka Apetina, którą podałam z pysznymi ziołowo – koperkowym ptysiami również z dodatkiem serka – tym razem tego o smaku Pesto i Rukoli.
Całość fantastycznie się komponuje i jest to danie, które zachwyca nie tylko oczy, ale i podniebienie!
Apetina po raz kolejny spisała się na medal!
A jak przygotować taką zupę?
Zobaczcie!
SKŁADNIKI:
ZUPA / KREM:
* kurki – 250 g
* cebula – 1 szt
* bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora )
* serek kremowy naturalny Apetina – 125 g
* natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek
* masło -1 łyżka
* kurkuma
* sól
KOPERKOWE PTYSIE:
* ugotowane ziemniaki – 200 g
* serek kremowy Pesto i Rukola Apetina – 60 g
* żółtko – 1 szt
* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
* koperek – 1 pęczek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ZIOŁOWE PTYSIE:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy serek kremowy Pesto i Rukola Apetina, żółtko oraz mąkę – dokładnie mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego.
Wyciskamy ozdobne ptysie na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 10 minut.
ZUPA / KREM:
Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz kurki – przesmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem ( kilka możemy odłożyć do dekoracji ).
Dusimy ok. 20 minut, a następnie doprawiamy dużą szczyptą kurkumy oraz solą.
Miksujemy na gładki krem i zagęszczamy serkiem kremowym naturalnym Apetina.
Podajemy gorące ze świeżo upieczonymi ptysiami, natką pietruszki i tymiankiem.
Smacznego!
No Comments