Krążył kiedyś po sieci taki “łańcuszek”, w którym dziewczyny pokazywały wnętrza swoich torebek.
Tak sobie pomyślałam, że może by zrobić to samo z wnętrzami lodówek!
Co byśmy tam zastali?! Strasznie jestem ciekawa!
Dzisiejszy wpis poświęcony będzie właśnie temu chyba najważniejszemu sprzętowi w kuchni – lodówce!
Nie będzie to wpis o pysznym jedzeniu, a o tym , gdzie i jak to pyszne jedzenie przechowywać, tak by na długo pozostało świeże i pachnące, a wnętrze lodówki cieszyło nasze oczy i na długo zachowało swój pierwotny wygląd.
No bo takie zasady przechowywania jedzenia są, a do napisania tego wpisu skłonił mnie bałagan jaki zastałam w “maminej” lodówce zaraz po przyjechaniu z wakacji.
Pewnie część z Was zna te zasady, część się do nich stosuje, a część chciała bym się stosować, ale im ( tak jak mi kiedyś! ) nie wychodzi.
Nie wiem czy wiecie, ale od tego jak przechowujemy żywość w lodówce i zamrażarce zależy nasze zdrowie, no i wspaniały smak przygotowanych przez nas potraw ( co dla nas wielbicieli gotowania jest przecież niezwykle ważne! ).
Właściwe przechowywanie potraw ma szczególne znaczenie również po Świętach, kiedy to zwykle w lodówce zostaje nam ZA dużo jedzenia.
W dzisiejszych czasach lodówki są nie tylko praktyczne, ale i piękne.
Ich design jest tak skonstruowany, że w kuchni mogą służyć nie tylko jako miejsce do przechowywania jedzenia, ale też mogą być jedną z największych dekoracji w kuchni – niesamowicie elegancką i stylową.
Ich wnętrza zwykle są tak przestronne, że nie ma tutaj obaw o to, że coś się nie zmieści ( no chyba , że ktoś w całości będzie chciał wsadzić tam prosiaka to wtedy może być problem :D ).
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI – CO GDZIE I JAK DŁUGO?
GÓRNA PÓŁKA:
To idealne miejsce na słoiczki – dżemy, powidła, kremy do smarowania pieczywa, a także mleko , jogurty i kefiry.
Jest tam najcieplej i na niższych półkach, gdzie temperatura spada – szybciej się zepsują.
( Dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej temperaturze , a kiedy jest za zimno – do boju ruszają szkodliwe bakterie gnilne ).
ŚRODKOWA PÓŁKA:
Tutaj powinniśmy przechowywać produkty o krótkiej trwałości- takie jak pokrojoną wędlinę, twarogi, sery, serki, a także przygotowane wcześniej domowe potrawy – zupy, mięsa czy też gulasze ( pamiętajmy jednak, by garnek zawsze był szczelnie przykryty pokrywką ).
DOLNA PÓŁKA / SZUFLADY
Tutaj temperatura wynosi ok. 10 C i jest wyższa wilgotność – jest więc to idealne miejsce do przechowywania owoców czy też warzyw ( tak jak w piwnicy ).
Pamiętajmy jednak, że są to produkty bardzo krótkotrwałe i szybko psujące się!
BOCZNE PÓŁKI:
Te zdecydowania nadają się do trzymania oleju ( najlepiej jak będzie w ciemnej szklanej butelce ), przetworów, chrzanu, soków w kartonach czy też różnego rodzaju sosów.
Na samej górze mamy pojemniki na jajka – te można przetrzymywać tam ok. 2 tygodni, ale pamiętajmy, że nie mogą być myte!
ZAMRAŻARKA:
Pamiętajmy, że niczego nie można zamrażać dwukrotnie – ciężkie zatrucie jest wtedy realnym niebezpieczeństwem!
Produkty rozmrożone raz – trzeba odrazu przygotować i zjeść.
Najlepiej i najbezpieczniej jest zamrażać produkty na 3-12 miesięcy – pomocna będzie tu etykieta na produkcie lub instrukcja obsługi lodówki.
W zamrażarce produkty układamy ciasno, jeden przy drugim – wtedy będzie on sprawnie pracował, itd.
CZEGO NIE TRZYMAĆ W LODÓWCE
Nie wszystkim produktom spożywczym lodówka służy.
Chleb przechowywany tam dużo szybciej zrobi się czerstwy, a owoce egzotyczne, pomidory, cukinia czy też rośliny strączkowe szybciej się zepsują ( panujący bowiem chłód niszczy ich odporność na choroby ).
O CZYM PAMIĘTAĆ PRZY PRZECHOWYWANIU PRODUKTÓW?
Pamiętajmy przede wszystkim, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia, np. zapiekanek z obiadu czy też zupy, którą mamy zamiar zjeść następnego dnia.
Starajmy się także na bieżąco usuwać produkty, które się zepsuły (np. zapleśniały), aby możliwie jak najkrócej miały kontakt z pozostałą żywnością.
Artykuły spożywcze o silnym zapachu, np. bardzo aromatyczną wędlinę czy też ser, starannie pakujmy, żeby nie „przeszły” nimi produkty o łagodnym aromacie, chociażby mleko.
CZEGO UNIKAĆ?
Niewłaściwe przechowywanie potraw możne znacznie pogorszyć pracę lodówki.
Nie wkładajmy do niej gorących potraw – sprawia to , ze lodówka musi pracować na wyższych obrotach, co zwiększa zużycie prądu.
Nie przeładowujmy jej – powietrze możemy wtedy swobodnie krążyć i nie spada skuteczność chłodzenia.
W CZYM PRZECHOWYWAĆ?
Bardzo ważne jest nie tylko odpowiednie rozmieszczenie produktów na półkach, ale też sposób ich zapakowania.
Bardzo często stosowana jest folia aluminiowa – nie tylko chroni, ale zabezpiecza też przed przenikaniem zapachów ( przydaje się do pakowania wędlin i ryb, a także osłony gotowych dań ).
Papierowe torebki oraz papier śniadaniowy są z kolei przydatne do pakowania warzyw czy owoców (raczej nie tych miękkich i soczystych) – ich wadą bowiem jest to, że szybko przemiękają.
Popularne plastikowe pudełka nadają się natomiast do przechowywania większości produktów – pamiętajmy jednak, że wszelkie opakowania powinny posiadać atest świadczący o ich dopuszczeniu do kontaktu z żywnością (symbol widelca i kieliszka).
Te, w których chcielibyśmy mrozić powinny również być oznaczone w specjalny sposób – najczęściej symbolem śnieżynki.
SPRZĄTANIE I ROZMRAŻANIE LODÓWKI:
W znanej książce “Porządek musi być” autorki, Kim Woodburn i Aggie MacKenzie radzą, by generalny przegląd lodówki robić raz w tygodniu, najlepiej przed większymi zakupami.
To samo dotyczy mycia drzwi, półek i szuflad chłodziarki.
Być może wielu osobom wyda się to oczywiste, ale na wszelki wypadek przypominam: przed myciem lodówki należy ją wyłączyć i opróżnić z jedzenia!
Porządkując jej zawartość wyrzućmy wszystkie przeterminowane produkty, a te o krótszej dacie ułóżmy z przodu, by zużyć je w pierwszej kolejności.
Pamiętajmy, że lodówka musi się rozmrozić sama, bo inaczej możemy ją uszkodzić – nie stosujmy żadnych środków przyśpieszających rozmrażanie, nie podważajmy lodu nożem, ani też nie wkładajmy garnka z wrzątkiem.
Do mycia doskonale nadaje się ciepła woda z odrobiną płynu do naczyń, a jeśli nie chcemy używać detergentu zmieszajmy ocet w równych proporcjach z wodą – to rewelacyjny sposób na usunięcie nieprzyjemnego zapachu z lodówki i jej dezynfekcję.
Przecieramy dokładnie ścianki, a następnie spłukujemy i wycieramy ją do sucha miękką szmatką.
Warto również zadbać o to, by w lodówce nie mieszały się zapachy przechowywanego tam jedzenia – są na to dwa sposoby: soda oczyszczona lub mielona kawa – wstawiamy do lodówki pojemnik z wybranym produktem – będzie chłonął zapachy jak nic innego!
TECHNOLOGIA NO FROST
W dzisiejszych czasach mamy dostęp do lodówek z technologią NO FROST.
Dzięki ciągłemu obiegowi chłodnego powietrza na każdej półce wewnątrz lodówki panuje taka sama temperatura, a dodatkowo stała kontrola poziomu wilgotności pozwala zminimalizować ryzyko rozwoju bakterii i zachować świeżość produktów na dłużej.
System No Frost stosowany jest zarówno w chłodziarkach i zamrażarkach.
Urządzenia z tą funkcją określane są mianem bezszronowych i właśnie na tym polega ich główny urok – wewnątrz lodówki nie powstaje szron oraz lód, co ma przynajmniej kilka atutów, m.in. to, że lodówki z systemem No Frost nie wymagają rozmrażania.
Nie oznacza to oczywiście, że nie trzeba ich już czyścić, ale proces ten będzie trwał krócej i będzie dużo bardziej przyjemny!
Usunięcie wilgoci z wnętrza lodówki sprawia, że produkty mogą być dłużej przechowywane – powinny zachować właściwy dla siebie zapach czy barwę, a to sprawi, że my będziemy mogli cieszyć się ich dobrą jakością nawet po kilku dniach.
Warto w tym miejscu zwrócić uwagę na fakt osuszania wnętrza urządzenia – to prowadzi do wysuszania żywności z czym można sobie poradzić w dość prosty sposób – wystarczy trzymać żywność w pojemnikach na to przeznaczonych (zarówno tych dostarczonych przez producenta lodówki, jak i kupionych oddzielnie).
Żywność przechowywana w chłodziarce z No Frost dłużej nadaje się do spożycia, a produkty z zamrażarki nie przywierają do siebie (brak lodu).
Przewaga urządzeń bezszronowych wydaje się w tym przypadku oczywista.
Takie lodówki z technologią No Frost posiada w swojej ofercie m.in. marka AMICA – zobaczcie:
Mam nadzieję, że moje rady przydadzą Wam się – zarówno przy zakupach, jak i sprzątaniu lodówki czy też może kupnie nowego sprzętu.
A jak wyglądają wnętrza Waszych lodówek?
Co najdziwniejszego zdarzyło Wam się w nich przechowywać?
Czy było to jakieś dzikie zwierzę,a może kosmetyki?
Chcę to zobaczyć!
Wpis powstał we współpracy z marką AMICA
No Comments