Ten sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam.
A robię go często!
Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i znika w tempie błyskawicznym!
Ileż to razy chciałam Wam dać przepis, ale nie udawało mi się odciąć nawet jednego kawałeczka do zdjęcia!
Postanowiłam, że dam go teraz – teraz przy tej wyjątkowej okazji.
Kto oglądał na TVN dziś program MasterChef ten doskonale wie, że wzięłam udział w castingu i sernik był jednym z tych przysmaków, którym zajadało się jury podczas mojego występu.
Oblizywali się ze smakiem a na mojej twarzy pojawiał się coraz szerszy uśmiech – wiedziałam , że smakuje!
W jego przygotowanie włożyłam cale serce i widać to było na talerzu!
Ten sernik jest prosty, szybki, bardzo łatwy, a jego sekret polega na tym, że nie używamy miksera przy jego robieniu, a do zrobienia używamy najlepszych składników – bardzo dobrego sera, świetnego masła i wiejskich jajek.
Najlepszy sernik na świecie – podano do stołu!
Koniecznie zróbcie!
SKŁADNIKI:
* ser biały tłusty 3 x mielony – 1 kg
* masło min. 82% – 100 g
* drobny cukier – 200 g
* wiejskie jajka – 6 szt
* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka
* wanilia – 1 laska
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Rozgrzewamy piekarnik do 170C z termoobiegiem.
Natłuszczamy tortownicę ( 23 cm ) i obsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Masło ucieramy drewnianą łyżką z 0,5 szklanki cukru, a następnie do gładkiej kremowej masy dodajemy po jednym żółtku – ucieramy cały czas.
Do masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii – mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, a następnie do ubitych dodajemy resztę cukru i dokładnie mieszamy.
Na masy z żółtkami dodajemy łyżka po łyżce twaróg i mieszamy na gładką masę – robimy to również drewnianą łyżką.
Kiedy masa będzie gładka dodajemy ubite białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy ok. 10 minut w 170C a następnie zmniejszamy do 150C ( bez termoobiegu ) i dopiekamy ok. 50-55 minut.
Pieczemy w kąpieli wodnej.
Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia!
Posypujemy cukrem pudrem.
UWAGA!
Nie “ułatwiamy” sobie zadania używając miksera – jego użycie sprawi, że sernik napowietrzy się, wyżej wyrośnie a zarazem opadnie, a do tego nie będzie miał idealnie kremowej konsystencji.
Smacznego!
78 komentarzy
MMS
5 września 2016 at 10:18Wiernie śledzę wszytkie Twoje posty z przepisami. Twój blog jest moim ulubionym, wszystko zawsze wychodzi przepyszne ;)
Możesz doradzić jakie konkretnie sera używasz do tego ciacha ;)? Chciałabym, żeby wyszło równie dobre co Twoje :)
Ostra na Słodko
5 września 2016 at 10:19Bardzo miło mi to słyszec :))))
Używam wiejskiego tłustego sera, takiego domowego.
3 razy mielę i dopiero wtedy robię.
Wychodzi obłędny!
Sysia
5 września 2016 at 12:41Witam chciałabym zrobić dodatkowo z rosą czy mogę dodać więcej żółtek aby później mieć z czego zrobić rosę i czy zwiększyć wtedy ilość jakiegoś innego składnika żeby nie wyszło za rzadkie
Ostra na Słodko
5 września 2016 at 12:45Ten sernik nie jest dobrym pomysłem na przerobienia go na rosę – sam w sobie jest idealny i każda kombinacja może sprawiać , że nie będzie tak kremowy.
Z rosa polecam ten -https://ostra-na-slodko.pl/2015/02/07/sernik-z-rosa/
Edyta
24 grudnia 2020 at 10:02Zrobilam sernik z tego przepisu i zastosowałam wszystkie Twoje rady..Sernik wyszedl chyba idealny.. prosty jak stół , nic a nic nie opadł..delikatny puszysty..pyszny.. usłyszałam że nie taki powinien być sernik . Że najlepszy to taki ciężki zbity..z opieczonymi rantami i dobry sernik to zawsze troche w środku opada.. stwierdziłam ze zrobic taki to nie sztuka i wezmę robota i zrobię takich mnóstwo..ale nie powiem przykro mi było. Pozdrawiam i dziękuję za przepis♡
Bożena
5 września 2016 at 14:46A czy mogę użyć miksera, żeby sobie ułatwić?
Ostra na Słodko
5 września 2016 at 15:08Bożenko, użycie miksera sprawi, że sernik napowietrzy się, a zarazem urośni wysoko do góry, dużo opadnie i nie będzie tak idealnie kremowy.
Sekret własnie w tym ręcznym ucieraniu.
elkapatelka
5 września 2016 at 15:30az dziw bierze, że sernik pieczony w piekarniku a nie sabatniku.
To juz nasze prabacie wiedziały że tajemnicą dobrego jakiegokolwiek ciasta jest świeżość i czystośc składników. Ot i cała filozofia smaku.
Kasia
6 września 2016 at 07:52A można dodać np rodzynki lub morele?
Ostra na Słodko
6 września 2016 at 08:31Jak najbardziej mozna dodać – wszystkie dodane składniki obtaczamy wczesniej w mące ziemniaczanej i pamiętajmy, żeby ie przesadzać z ich ilością :)
Irena
6 września 2016 at 09:41Czy można użyć twarogu sernikowego? I czy można zastąpić cukier miodem?
Ostra na Słodko
6 września 2016 at 09:59Zdecydowanie dużo lepszy będzie z sera własnoręcznie 3krotnie mielonego.
Jeśli chcesz użyć sera wiaderkowego polecam TYLKO TE bardzo gęste i kremowe – najlepszej jakości.
Cukru proszę nie zastepować w tym wypadku miodem
Olka
6 września 2016 at 16:40Czy po upieczeniu sernika można uchylić drzwiczki od piekarnika, aby szybciej wystygł? Czy wówczas całkowicie opadnie?
Ostra na Słodko
6 września 2016 at 16:41Sernik tak czy iak troszkę opadnie – jest to zupełnie naturalne.
Śmiało moze się studzić przy uchylonych drzwiczkach .
MAGDA
7 września 2016 at 10:54Mam kilka pytan :-) czy jest możliwość użycia sera z wiaderka np Piatnicy jest on zmielony i bardzo zbity, czy do ubicia białek mozna jednak użyć miksera ? :-) i czy jak wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika przy 170C to wtedy może być termoobieg? Pozdrawiam
Ostra na Słodko
7 września 2016 at 11:09Więc tak : Jeśli ser jest naprawdę gsty, kremowy i dobrej jakości czyli np Piątnica , Wloszczowa to jak najbardziej moża go użyć.
Do samych białek możemy użyć miksera, ale później już absolutnie nie ( taka kara! :D )
Sernik zaczynamy piec z termoobiegiem ( jesli widzimy, że zbyt się przypieka na górze przykrywamy go folią aluminiową ).
Smacznego! :*
MAGDA CICHOWLAS
7 września 2016 at 14:25Bardzo dziękuję za komplement informacji, w niedługim czasie będę próbowała podejść do tego przepisu, oczywiście pozytywnym wynikiem :-) pochwalę się na blogu :-) pozdrawiam
Ostra na Słodko
7 września 2016 at 15:15Mam nadzieję, że posmakuje! :*
Ania
14 września 2016 at 15:11Czy mogłabyś podać nazwę jakiego sera Ty używasz?
Ostra na Słodko
14 września 2016 at 15:22Kochana ja kupuję wiejski, taki z placu, krojony na wagę.
Ale sklepowe również się nadadzą – pamiętaj by były dobrej jakości, świeży ( tlusty albo półtłusty )
Kasia
15 września 2016 at 01:42Masło ucieramy z cukrem łyżką?ja wiem że drewnianą,ale może być kulką?
Ostra na Słodko
15 września 2016 at 08:19Pewnie Kochana, ze może :))))
Marzena
17 września 2016 at 12:32Piekłam według przepisu,wszystko super,patyczek suchy ,ale jak ostygł,dół serniczka troszkę jest wilgotny..Mam nadzieję że się dopiekł,może być niedopieczony???
Ostra na Słodko
17 września 2016 at 12:39Dopiekł się na 100%
Ogólnie sernik wychodzi taki wilgotny, kremowy …. jak dokładnie wystygnie wszystko powinno ładnie stać :)
A w smaku jak ? :)))
Beata
18 września 2016 at 15:26A czy pianę z cukrem tez można ubić mikserem czy już ręcznie?
Ostra na Słodko
19 września 2016 at 00:18Pianę z cukrem jak najbardziej, później już nie ruszamy miksera <3
Agnieszka
21 września 2016 at 08:36witam :) chciałabym upiec ten sernik. pytanie – nie mam termoobiegu :( w ilu stopniach powinnam w takim razie piec i jak długo?
pozdrawiam
Ostra na Słodko
21 września 2016 at 08:39Temparatury nie zmieniaj.
Ułóż sernik na wyższej pólce i piecz go k. 10-15 minut dłużej, z tym , że przykry wtedy górę folią aluminiową.
Pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Smacznego :*
Agnieszka
21 września 2016 at 15:00Tą folię to od początku pieczenia?
Ostra na Słodko
21 września 2016 at 15:03Nie nie , jakieś 20-25 minut do konca pieczenia
Anita
24 września 2016 at 18:00Najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadlam! Nie moglam sie doczekac az wystygnie I na cieplo juz probowalam ❤️
Ostra na Słodko
24 września 2016 at 18:06Super super!!!! Strasznie się cieszę <3
Marta
6 października 2016 at 11:50A czy mogę dać normalny cukier zamiast drobnego? Jeśli to tak to tyle samo czy mnie może?
Pozdrawiam:)
Kasia
4 grudnia 2016 at 15:57Sernik wyszedl przepyszny,puszysty,kremowy… mhhmm,polowe zjedlismy na cieplo,a czy druga polowe po wystygnieciu wstawic do lodowki? Czy nie ma takiej koniecznosci?
Ostra na Słodko
4 grudnia 2016 at 16:03Super!!!! Strasznie się cieszę! Śmiało o lodówki — zimny równie obłędny!
ANULA
15 grudnia 2016 at 22:32Witam.
Jeśli chciałabym upiec w dużej prostokątnej blaszce a nie tortownicy to trzeba by zmienic (zwiększyć) ilość składników, tak aby sernik nie był zbyt niski?
Ostra na Słodko
15 grudnia 2016 at 22:55Tak, zdecydowanie trzeba podwoić składniki.
Czas pieczenia też wydłużamy, z tym , że “dopiekamy go” w ten niższej temperaturze uważając, by góra nie przyrumieniła się na bardzo ciemny kolor.
Ewa
3 listopada 2017 at 22:09Witam, a orientacyjnie- o ile należy ten czas wydłużyć?
Sandra
21 października 2020 at 15:33Muszę przyznać że jest obłędnu!! Pierwszy raz piekłam sernik i z tego podekscytowania nie doczytałam ze miałam piec z termoobiegiem 😅 dodatkowo robiłam go z 3 letnim synkiem wiec wspomogliśmy się mikserem przy ucieraniu masła z cukrem i żółtkami i przy białku ale resztę mieszaliśmy delikatnie łyżką. Coś czuje ze na stałe zagości w naszym domu bo przy samym przygotowaniu syn miał mnóstwo frajdy :)
Mi
21 grudnia 2016 at 08:56Hej, kochana dostałam takie prawdziwy wiejski twaróg od “baby ze wsi”. Czy mogę upiec z niego twój sernik? Mam 2kg, myślisz że mogę podwoić wszystkie składniki i będzie ok na dużą blachę? I ostatnie pytanie, bo lubię w serniku rodzynki i skórki pomarańczy, czy nie zepsuje to przepisu jak dodam? Wiesz nie oklaplnie itd.
Ostra na Słodko
21 grudnia 2016 at 09:22Tak , wiejski twaróg jak najbardziej :)))
Czas pieczenia będzie trzeba oczywiście wydłużyć ( na początku w 170C, potem dopiekaj w 150-160C )
Rodzynki i skórka pomarańczy jak najbardziej – pamiętaj, żeby btoczyć rodzynki wcześniej w odrobinie mąki ziemniaczanej.
Ilość cukru dopasuj “pod siebie”
Wspólczuję ucierania 2 kg sera :D heheheh
Pamiętaj – nie używamy miksera! Tylko do białej można go użyć
Zuza
21 grudnia 2016 at 14:22‘Białka ubijamy na sztywno, a następnie do ubitych dodajemy resztę cukru i dokładnie mieszamy.’ <– to znaczy, że ubijamy białka mikserem, a po dodaniu cukru mieszamy? Czy używamy miksera do połączenia z białkami?
Ostra na Słodko
21 grudnia 2016 at 14:27Kochana przeczytaj dokładnie cały przepis – najlepiej CAŁY sernik ubić ręcznie ( łącznie z bialkami ).
Jeśli musisz użyć miksera to możemy go użyć do ubicia samych białej i później tych z cukrem. Później całkowicie odstawiamy mikser.
Zuza
22 grudnia 2016 at 13:47To rozumiem, że masę wcześniej przygotowaną mieszamy z białkami ręcznie – chodzi mi o to, że białka ubijamy z cukrem, czy ubijamy same białka, a cukier, który do nich dodajemy, mieszamy ręcznie?
Magda
27 grudnia 2016 at 15:32Czy mogę ser “zmielić” blenderem, rozdrabniaczem? Niestety nie posiadam maszynki do mielenia. Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam
Ostra na Słodko
15 stycznia 2017 at 16:03Można , ale MUSI być bardzo gladki :)
Mi
21 stycznia 2017 at 08:17Zrobiłam:) z wiejskiego sera, z rodzynkami i skórkami pomaranczy. Wyszedł genialny, taki jak pamiętam z dzieciństwa. Zajadałam całe świeta. Dziękuję za cenne wskazówki i super przepis. Dziś zabieram się za sernik kokosowy na ciemnym spodzie :) dam znać jaki efekt.
Anna
12 kwietnia 2017 at 20:11O ile powinnam wydłużyć czas pieczenia podwójnej porcji w prostokątnej blasze?
asia
29 kwietnia 2017 at 22:27Jeszcze nie smakowałam, ale na dzień dobry coś poszło nie tak… W piekarniku sernik dość mocno urósł, i podczas studzenia mocno opadł… Hmmm…
Ostra na Słodko
29 kwietnia 2017 at 22:31Zbyt długo ubijałaś i za mocno napowietrzyłaś sernik.
patrryszja
10 lipca 2017 at 16:38A moglabys podac z jakich ty korzystalas skladnikow? (chodzi mi o marki)
darkaaa
22 listopada 2017 at 21:22musze koniecznie wyprobowac ten przepis. czesto pieke serniki bo maz uwielbia:) mam dostep do wiejskich produktow ale wtedy wychodzi mi bardzo tlusty wrecz ocieka kropelkami tluszczu. rozpada sie,dlatego zawsze mieszam troche sera chudego z tlustym maslo z margaryna. hmmm… zobaczymy jak bedzie tym razem☺
Jolanta
24 listopada 2017 at 01:36Czy do tego sernika można użyć biszkoptów lub ciastka na spód?
Ostra na Słodko
24 listopada 2017 at 21:45Śmiało! :)))
Ola
2 grudnia 2017 at 13:11Wygląda super :) Chce go wypróbować na święta, tylko czy można po upieczeniu oblać go wartswa czekolady? Po wierzchu?
Iga
29 marca 2018 at 09:00Przymierzam się do upieczenia tego sernika i chciałam dopytać już o sam etap pieczenia (nie mam doświadczenia z sernikami:). W tym przepisie pojawia się w nawiasie informacja “bez termoobiegu”, natomiast w artykule z radami, jak upiec idealny sernik, pojawia się informacja, że z termoobiegiem też będzie dobrze. Myślałam, żeby wstawić do piekarnika naczynie z wodą, czy wtedy termoobieg będzie w porządku? Czy przy tym przepisie lepiej w ogóle go nie stosować? Chciałabym, żeby sernik był puszysty i nie za suchy. Będę wdzięczna za radę:)
Ostra na Słodko
29 marca 2018 at 09:40Już Ci Kochana mowię.
Możesz go upiec na 2 sposoby :
– BEZ TERMOOBIEGU – wtedy piecz klasycznie, bez kąpieli. Wszystko się oczywiście upiecze, wyjdzie obłędny … natomiast jest możliwość , że boki delikatnie się podniosą i popękają – nie zmienia to w ogóle smaku!
– Z TERMOOBIEGIEM = wtedy śmialo daj do kapieli. W przypadku kapili trzeba jednak wydłużyć delikatnie czas pieczenia – o ok. 10-15 minut ( zobaczysz po kolorze ).
Najlepiej studzić przez noc. Sernik robiony z kapielą jest bardziej delikatny, wilgotny i kremowy, ale też studzi się dłuzej. Jeśli tylko masz czas na studzenia – to jak najbardziej polecam!
Iga
29 marca 2018 at 10:46O to mi własnie chodzi, żeby był delikatny i wilgotny, więc upiekę w kąpieli. Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź!
Szina
12 kwietnia 2018 at 09:39Czy mogę sernikowi zrobić spód? Np. Z ciastek pelnoziarnistyh i masła? Lubię serniki właśnie na takim spodzie i nie wiem czy można też przepis tak przerobić. Jeśli tak to jaki czas pieczenia wtedy?
Ostra na Słodko
12 kwietnia 2018 at 09:40Możesz śmiało. Zrób spód, podpiecz ok. 10 minut, a potem już wg. przepisu.
Karolina
24 grudnia 2021 at 11:57ile czasu w kąpieli wodnej?
Ostra na Słodko
24 grudnia 2021 at 13:40Cały czas pieczenia.
Paula
21 listopada 2018 at 19:18Witam :)
Ja z takim zapytaniem. Czytałam przepis ze zrozumieniem i komentarze ;) i mam pytanie jak Pani piekła ten serniczek tzn według przepisu czy może w kąpieli ? Chciałabym wierni odtworzyć serniczek Pani na zbliżające się święta :-)
Ostra na Słodko
21 listopada 2018 at 22:29Wszystko wg. przepisu :))
Te, które piekę w kąpieli to jest tam przy nich wyraźna informacja .
Ten jest na tyle delikatny …na tyle kremowy, że nie trzeba go piec w kąpieli, ale KONIECZNIE trzeba trzymać się podanych temperatur.
Czekam na wiadomość jak smakował! :)))
Aleksandra
16 września 2020 at 21:23Mi niestety nie udał się, mocno urósł, popękał i nawet trochę uciekł z blachy, a jak zmniejszyłam temperaturę do 150 st, mocno opadł i pozostał mokry. Piekłam go nawet dłużej i dalej mokry.
Basik
6 sierpnia 2019 at 14:02Pysznośc!!!robiłam zamiast mączki dałam budyń i spod ciasteczkowy 😊dziękuję za przepis
Ewa
6 sierpnia 2019 at 14:05😀😀😀pycha
Kaeola
9 października 2019 at 08:57Witam :) czy mąka ziemniaczana a skrobia to to samo?? Nigdzie nie znalazłam mąki więc kupiłam skrobie ziemniaczana, czy nie zepsuje mi to ciasta? :)
Anonim
9 października 2019 at 10:52Witam! Czy można zamiast mąki dać skrobie ziemniaczana?
Ostra na Słodko
9 października 2019 at 10:53Oczywiście – proszę tylko nie przesadzić z ilością. <3 Będzie pysznie!
Sławka
23 grudnia 2019 at 18:44Zawsze robiłam sernik według przepisu mojej mamy i wychodził pyszny. Dzisiaj zrobiłam go według Pani przepisu i jestem na siebie wściekła. Produkty i wykonanie ściśle według wskazówek i co? Sernik co prawda pięknie wyrósł, ale podczas studzenia w uchylonym piekarniku strasznie popekał na środku. Nadaje się tylko do wyrzucenia. 😭
Sławka
23 grudnia 2019 at 19:03Chciałabym wiedzieć dlaczego, zamiast odpowiedzieć, usunęła Pani mój komentarz? Pisałam w nim, że mimo, iż wszystkie składniki i sposób wykonania był ściśle według Pani przepisu, sernik wyszedł okropny. Urósł co prawda, ale na środku strasznie popekał. Nie będzie można go w ogóle pokroić, więc na święta obejdę się smakiem. Czy tym razem zamiast usunąć mój komentarz odpowie mi Pani dlaczego tak się stało?
Ostra na Słodko
23 grudnia 2019 at 23:53Hahahahahahaha !
Komentarz nie został usunięty, tylko nie został jeszcze Zatwierdzony wcześniej – więc radzę pomysleć przed napisaniem ;)
Edyta
24 grudnia 2020 at 10:02Zrobilam sernik z tego przepisu i zastosowałam wszystkie Twoje rady..Sernik wyszedl chyba idealny.. prosty jak stół , nic a nic nie opadł..delikatny puszysty..pyszny.. usłyszałam że nie taki powinien być sernik . Że najlepszy to taki ciężki zbity..z opieczonymi rantami i dobry sernik to zawsze troche w środku opada.. stwierdziłam ze zrobic taki to nie sztuka i wezmę robota i zrobię takich mnóstwo..ale nie powiem przykro mi było. Pozdrawiam i dziękuję za przepis♡
Ostra na Słodko
24 grudnia 2020 at 15:18Nie ma się co przejmować docinkami! Zawsze znajdzie się ktoś, kto chętnie wbije szpile!
Najważniejsze , że sernik posmakował! Zawsze robi furorę :))))
Wesołych Świąt!
Marta
23 czerwca 2020 at 13:10Powiem tylko WOW! A myślałam, że jadłam dobry sernik… dopóki nie zrobiłam tego :) Użyłam twarogu z wiaderka ‘Mój Ulubiony’. Ten sernik to SZTOS!!! <3 Dziękuję za przepis <3
Aleksandra
16 września 2020 at 21:28Mi niestety nie udał się, mocno urósł, popękał i nawet trochę uciekł z blachy, a jak zmniejszyłam temperaturę do 150 st, mocno opadł i pozostał mokry. Piekłam go nawet dłużej i dalej mokry. Zastanawiam się, co zrobiłam źle i myślę, że pewnie to wina twarogu z wiaderka. Miałam serek waniliowy President. Porażka. Tyle produktów do wyrzucenia.
Ostra na Słodko
16 września 2020 at 23:00Pozostaw w lodówce na noc i daj znać jutro czy aby napewno się nie udał.
Bo kurcze … zawsze się udaje!
Ja ogólnie tego sera nie używam i nie polecam ( jedyny President jaki polecam to ten z dodatkiem mascarpone, ale do innych serników. ).
Jeśli wiaderkowy to tylko i wyłącznie WIELUŃ – to prawdziwy, gęsty , twardy , zbity ser.