No i mistrzyni serników znów wkracza do akcji!
Dziś mam dla Was przepis na sernik gotowany – równie pyszny jak te pieczone!
Robi się go błyskawicznie i jest fajnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Ja dziś udekorowałam go ciasteczkami Oreo – Wy śmiało możecie wypróbować swoją wersję – posypać czekoladą, orzechami, prażonym kokosem albo udekorować owocami.
Koniecznie spróbujcie!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
( tortownica 18 cm )
* twaróg 3x mielony – 500 g
* jajko – 2 szt
* budyń śmietankowy – 50 g
* masło – 100 g
* cukier – 0,5-3/4 szkl
* mleko – 0,5 szkl
* herbatniki
* ciastka Oreo
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło roztapiamy z cukrem, dodajemy dobrze zmielony ser oraz jajka i dokładnie mieszamy cały czas gotując na wolnym ogniu.
Wlewamy budyń roztrzepany w mleku i gotujemy do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
Tortownicę wykładamy herbatnikami, wylewamy część ciepłej masy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników i tak układamy tworząc 3 warstwy.
Górę posypujemy posiekanymi ciastkami Oreo.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
9 komentarzy
MAGDA CICHOWLAS
8 września 2016 at 20:43Mam pytanko, odnośnie szklanki – ile mililtrów ma Pani szklanka ? :-)
Ostra na Słodko
8 września 2016 at 21:38Kochana 250 ml :)
Zrob, bo sernik pycha! <3
WERONIKA
18 września 2016 at 21:47WITAM JAKIEGO SERA PANI UŻYWA JAKIEJ FIRMY? Z WIADERKA?
Ostra na Słodko
19 września 2016 at 00:18Używam wiejskiego twarogu, takiego z targu, ale jak najbardziej można go zamienić na dobrej jakości ser wiaderkowy – polecam WŁOSZCZOWA <3
o.zak
10 października 2016 at 16:50Prosty sernikowy doskonały smak :) nie za słodki, nie za ciężki, nie za mazisty W SAM RAZ! Zabieram do “przepiśnika” :)
Też_Sylwia
23 listopada 2016 at 18:31Wygląda smakowicie ? Jeżeli chciałabym zrobić na większej blasze to powinnam powiększać też ilość jajek? Pozdrawiam
Ostra na Słodko
23 listopada 2016 at 19:46Tak, przy kilogramie sera daj 3 duże albo 4 mniejsze jajka.
Mam nadzieję, że będzie smakować! :))))
Anonim
18 grudnia 2016 at 18:37Witam,
Jeśli miałabym zamienić na blaszkę, to jakich wymiarów powinna być?
Pozdrawiam
Agnieszka
Ostra na Słodko
18 grudnia 2016 at 18:39Jeśli chciałabyś zrobić na blasze to koniecznie trzeba podwoić składniki – ten przepis jest na tortownicę 18 cm czyli malutka.
Śmiało natomiast można zrobić w keksówce <3
Smacznego!