Zabieram Was znów w kierunku północnych Włoch na przepyszne Risotto.
Jest tam ono dokładnie tak samo popularne jak pasta na południu.
Trudno się dziwić – zarówno pastę, jak i risotto da się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych.
Oba dania mają setki wersji codziennych i odświętnych, wszystko zależy od składników.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne Risotto, którym ostatnio zajadała się cała moja rodzinka!
Nie jest to klasyczne, popularne risotto z dodatkiem białego wina i parmezanu, o nie nie!
Dziś Was zaskoczę!
Jest to Risotto z dodatkiem cydru jabłkowego, sera pleśniowego, groszku oraz bardzo aromatycznych ziół, m.in. szałwii, tymianku i rukwi wodnej.
Niesamowicie smaczne i bardzo aromatyczne!
Jest świetnym pomysłem na lekki, rodzinny obiad, czy też romantyczną kolację.
Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
SKŁADNIKI:
* ryż do risotto – ok.200 g
* groszek zielony ( może być mrożony ) – 1 szkl
* ser pleśniowy typu rokpol – ok.50 g
* cebula – 1 szt
* czosnek -1 ząbek
* bulion warzywny – 450 ml
* cydr – 125 ml
* masło -1 łyżka
* szałwia
* tymianek
* sól
* pieprz
* oliwa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy posiekany czosnek oraz ryż – smażymy ok. 1 minutę.
Całość zalewamy cydrem, a kiedy ryż wchłonie cydr dodajemy po kubku bulionu ( każdy kolejny dodajemy dopiero po wchłonięciu poprzedniego ).
Na koniec dodajemy masło, ugotowany wcześniej zielony groszek oraz „porwany” ser pleśniowy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami – szałwią, tymiankiem i rukwią.
Smacznego!
No Comments