Uwielbiam jesienne targi i stragany wypełnione po brzegi warzywami – dynie, cukinie i piękne bakłażany tylko się do mnie uśmiechają i kuszą, żeby je zabrać do koszyka.
No i zabrałam!
Tym razem piękne, dorodne bakłażany, z których to przygotowałam pyszny obiad.
Makaron pełnoziarnisty Penne z dodatkiem bakłażana, pomidorów i aromatycznych przypraw jest świetnym pomysłem na szybki, jesienny obiad.
Połączenie słodkiego smaku pomidorów z bakłażanem, czosnkiem, octem balsamicznym i kremową śmietanką tworzy fantastyczną całość, która idealnie pasuje do makaronu.
Koniecznie wypróbujcie i przekonajcie się, że makaron wcale nie musi być nudny!
Można przygotować z niego wspaniałe dania na rodzinny obiad, lunch do pracy, kolację na ciepło a nawet dania dla maluchów!
Ps. wiecie, że 25 października, czyli już za kilka dni jest Światowy Dzień Makaronu?
Mam nadzieję, że ten przepis zainspiruje Was do stworzenia czegoś pysznego w tym dniu!
Czekam na Wasze pomysły!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* makaron penne / rurki Lubella – ok. 250 g
* mały bakłażan – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* cebula – 1 szt
* pomidory pelati w puszce ( zalewą ) – 200 g
* pomidory koktajlowe – ok. 150 g
* śmietana słodka 30% – 120 ml
* ocet balsamiczny – 2 łyżki
* sól, pieprz, cukier – do smaku
* oliwa oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Bakłażana kroimy w kostkę, podsmażamy ok. 5 minut na rozgrzanej oliwie.
Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy ok. 3-4 minuty, po czym dodajemy pomidory pelati wraz z zalewą i pomidorki koktajlowe.
Doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Dolewamy słodką śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Mieszamy delikatnie z ugotowanym al dente makaronem.
Doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Podajemy natychmiast!
No Comments