No i znów królowa serników wkracza do akcji!
Co tym razem dla Was przygotowała?!
Sernikobrownie z jeżynami!
Połączenie czekoladowego ciasta ze słodką masą serową i kwaśnymi jeżynami idealnie się komponuje i tworzy fantastyczną całość, która z całą pewnością podbije serca wszystkich łasuchów!
Ciasto smakuje fenomenalnie!
Jeżyny śmiało możemy zastąpić np. mrożonymi borówkami albo malinami – będzie równie pysznie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( forma ok.22 x 12 – keksówka
(Na większą podwajamy porcje)
WARSTWA SEROWA:
* twaróg mielony 3x – 250 g
* jajko – 1 szt
* wanilia – 0,5 laski
* drobny cukier – 50 g
* mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka
WARSTWA CZEKOLADOWA:
* czekolada mleczna – 125 g
* kakao – 1 łyżka
* masło 82% – 100 g
* cukier – 60 g
* jajko – 1 szt
* mąka pszenna – 50 g
* jeżyny – ok. 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
WARSTWA SEROWA:
Wszystkie składniki miksujemy na najniższych obrotach przez ok. 3 minuty – powinny być w temperaturze pokojowej .
WARSTWA CZEKOLADOWA:
W kąpieli wodnej roztapiamy masło z czekoladą i cukrem, lekko studzimy.
Do masy dodajemy jajko, mąkę i kakao – dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na dno foremki wyłożone papierem do pieczenia wylewamy 3/4 masy czekoladowej, przykrywamy ( nierówno ) masą serową i ponownie wylewamy masę czekoladową ( również nierówno).
Ca całości robimy „ósemki” za pomocą widelca, tak by zmieszać masy.
Górę posypujemy jeżynami.
Pieczemy ok. 50min/175C i dokładnie studzimy.
Smacznego!
2 komentarze
sylwia
30 października 2016 at 21:44Sylwia bede robic z kilograma sera, ile czasu piec?
Ewa
12 listopada 2016 at 16:58Pyszne!!! Zrobiłam z podwójnej ilości składników i z brzoskwiniami.Pychotka!!!