Dziś zabieram Was do Włoch ( ajj! jak ja tam dawno nie byłam! ).
Te wakacje miałam spędzić w ukochanym Rzymie, ale tak się złożyło, że spontanicznie wyjechałam do Grecji.
Tak więc nie udało mi się usiąść w przytulnej włoskiej knajpce, żeby zjeść pyszną pastę, ale równie pyszną przygotowałam w swojej kuchni.
Dziś zapraszam Was na Spaghetti Bolognese – klasyczne, na czerwonym winie, z dobrym mięsem, pomidorami pelatii i aromatycznymi przyprawami – takie jak robię od lat, sprawdzone i niesamowicie pyszne.
Idealne na obiad albo np. romantyczną kolację we dwoje – z całą pewnością posmakuje!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* makaron Spaghetti – ok. 200 g
* mięso mielone z łopatki wieprzowej – 250 g
* pomidory pelati bez skóry ( z zalewą ) – 1 puszka
* duża marchew – 1 szt
* seler naciowy – szt
* czosnek – 2 ząbki
* szalotka – 2 szt
* czerwone wytrawne wino – 0,5 szkl
* oliwa z oliwek
* parmezan
* sól pieprz, cukier, oregano , bazylia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa oraz drobno posiekany czosnek – przesmażamy.
Wrzucamy zmielone mięso , smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając, zalewamy czerwonym winem i redukujemy alkohol.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory pelati wraz z zalewą,
Doprawiamy oregano, solą, pieprzem, cukrem i posiekana bazylią.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti i startym parmezanem oraz odrobiną pietruszki ( lub bazylii ).
Zajadamy gorące!
Smacznego!
No Comments