Dziś zabieram Was w podróż tam, gdzie sama marzę, by pojechać – i pojadę!
Kierunek Tajlandia.
Na razie będzie to tylko kulinarna podróż po tajskich smakach przeniesiona do mojej krakowskiej kuchni, ale wiem, że już niedługo uda mi się tych tajskich smaków spróbować w tym pięknym kraju.
W tej kulinarnej podróży od niedawna towarzyszy mi się Grill TomYang BBQ ( http://tomyang-bbq.pl/) , który w pierwotnej wersji w Tajlandii pojawił się już ok. 25 lat temu.
Przez lata udoskonalany i obecnie Grill TomYang BBQ jest europejskim rezultatem dalszego rozwoju azjatyckiego grilla.
Jest to elektryczny grill, który może być używany w domu i na zewnątrz z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką.
Łączy w sobie Grill i Gorący garnek – dzięki czemu w tym samym czasie możemy grillować ulubione przysmaki, jak gotować zupę, bulion albo ulubiony sos.
Urządzenie IDEALNE dla osób ceniących sobie wygodę, czas przygotowania, dbających o linię i ceniących sobie zdrowy styl życia.
Ale nie tylko!
Grill TomYang BBQ jest świetnym pomysłem np. na rodzinne przyjęcie albo wieczorną imprezę ze znajomymi!
Każdy może przygotować na nim swoje ulubione smakołyki biesiadując przy wspólnym stole.
Bo w końcu to wspólne jedzenie jest chyba jedną z najprzyjemniejszych form spędzania czasu, prawda?! ;)
https://www.facebook.com/TomYangPL/videos/1786209204979374/
( film pochodzi z oficjalnego profilu Tom Yang na facebooku – KLIK! )
Ja przygotowałam na nim prawdziwą orientalną ucztę i przyznaję bez bicia, ze gdyby nie pełny brzuch, to jeszcze bym posiedziała przy grillu – sama przyjemność patrzeć jak ulubione mięso, warzywa, ryby na Twoich oczach zmieniają swój kolor, kształt , a w rezultacie smak!
Oprócz pysznej Zupy Tom Yum przygotowałam ukochanego tuńczyka oraz krewetki i dorsza.
Było lekko, było pysznie, było zdrowo!
Zobaczcie!
MARYNOWANY TUŃCZYK W SEZAMIE
SKŁADNIKI:
* stek z tuńczyka – ok. 150 g
* czarny sezam – 1 łyżeczka
* biały sezam – 1 łyżeczka
* białko -1 szt
* biały pieprz
* oliwa z oliwek – 1 łyżka
* sok z pomarańczy – ok. 0,5 szkl
* sok z limonki – 1 łyżeczka
* pasta wasabi – 0,5 łyżeczki
* sos sojowy – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Sok z pomarańczy miksujemy z sokiem z limonki, pastą wasabi, sosem sojowym i oliwą z oliwek.
Wkładamy oczyszczonego i pokrojonego w równą kostkę tuńczyka i odstawiamy na ok. 1 minut.
Po tym czasie odsączamy z nadmiaru oliwy, obtaczamy w roztrzepanym białku i ziarnach sezamu , doprawiamy białym pieprzem i grillujemy po kilkanaście sekund z każdej strony na TomYang BBQ.
ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI
SKŁADNIKI:
* bulion z kurczaka – 500 ml
* pomidory koktajlowe – 6 szt
* trawa cytrynowa – 2 szt
* liście kaffiru – 6 szt
* imbir – 6 plasterki
* chili – 1 szt
* pieczarki – 6 szt
* sos rybny – łyżki
* sok z limonki – 4 łyżki
* cukier trzcinowy – łyżka
* pasta chili – 0,5 łyżeczki
* pasta Tom Yum – 1 łyżka
* mleczko kokosowe – 3 łyżki
* świeża kolendra
* krewetki – 6 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do Tom Yang BBQ wlewamy gorący bulion, dodajemy imbir, liście kaffiru i chili – podgrzewamy.
Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki – podgrzewamy ok. 5 minut.
W tym samym czasie na górze grillujemy obrane i oczyszczone krewetki.
Doprawiamy sosem rybnym, cukrem , sokiem z limonki, pastą chili i pastą tom yum.
Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minuty.
Podajemy gorącą ze świeżą kolendrą i grillowanymi krewetkami.
GRILLOWANY DORSZ PO TAJSKU
SKŁADNIKI:
* filet z dorsza – ok. 150 g
* czosnek – 1 ząbek
* chili- 1 szt
* pasta tamaryndowa – 1 łyżeczka
* cukier kokosowy – 1 łyżeczka
* sos rybny – 1 łyżeczka
* świeża kolendra
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Czosnek ucieramy z posiekaną chili, pastą tamaryndową, cukrem kokosowym i sosem rybnym.
Smarujemy przygotowane, pokrojone w kawałki filetu z dorsza, odstawiamy na ok.10 minut.
Po tym czasie układamy na grillu TomYang BBQ i grillujemy kilka minut z każdej strony!
Smacznego!
Jak widzicie urządzenie jest fantastyczne!
Przygotowywanie potraw na nim to sama przyjemność – radość z grillowania jest olbrzymia a zapachy rozchodzą się po całym domu! ( dla mnie to bardzo duży plus! ).
Jest bardzo łatwe w obsłudze, wystarczy podłączyć do prądu, ustawić pokrętłem moc i gotowe ( w razie potrzeby tutaj znajdziecie filmy instruktażowe ) i bardzo łatwe w czyszczeniu, dzięki ceramicznej, nieprzywierającej powłoce.
Ps. przed pierwszym użyciem radzę go “przepalić”, gdyż przez chwilę wyczuwalny jest specyficzny dla nowych urządzeń zapach.
U mnie spisało się na medal i z wielką przyjemnością będę nim podróżować po tajskiej kuchni do czasu aż uda mi się tam pojechać!
A potem jak wrócę spróbuje przygotować na nim poznane w Tajlandii przysmaki – ciekawe czy dorównam mieszkańcom tego cudownego kraju.
Zobaczcie jak wyglądało moje grillowanie!
Jeśli macie jakieś pytacie dotyczące urządzenia, przepisów – piszcie śmiało – na każde odpowiem.
Wy też możecie je oczywiście mieć!
SKLEP: http://tomyang-bbq.pl/
Polecam z ręką na sercu!
No Comments