Jak pierwszy raz spróbowałam karmelizowanego czosnku totalnie się z nim zakochałam!
Teraz przygotowuję go zarówno jako dodatek do tart, jak i zapiekanek czy tez grzanek.
Smakuje fantastycznie!
W połączeniu z kruchymi tymiankowym tartaletkami z mąki płnoziarnistej i kozim serem tworzą fantastyczną całość, która posmakuje wszystkim wielbicielom pysznego jedzonka!
Zamiast tartaletek śmiało można przygotować jedną, dużą tartę – będzie równie pyszna – mam nadzieję, że zachwycę nimi #Ambition!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 10 szt 8 cm lub forma do tarty 24 cm )
KRUCHE CIASTO:
* mąka pszenna pełnoziarnista – 250 g
* masło min. 82% – 125 g
* żółtko – 1 szt
* woda – 5- M;
* sól – 1 płaska łyżeczka
* świeży tymianek – 1 pęczek
FARSZ:
* czosnek – 3 główki
* oliwa z oliwek – 2 łyżki
* ocet balsamiczny – 3 łyżki
* woda – 220 ml
* cukier – 1 czubata łyżeczka
* świeży tymianek
* świeża chili – 1 szt
* miękki kozi ser – 100 g
* twardy kozi ser – 100 g
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUCHE CIASTO:
Mąkę przesiewamy z solą dodajemy posiekany tymianek oraz zimne masło, siekamy a następnie rozcieramy palcach na kruszonkę.
Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 15 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto wałkujemy, wylepiamy foremki do tartaletek , dziurkujemy spód i podpiekamy ok. 7 minut /190C.
FARSZ:
Ząbki czosnku obieramy, wkładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody, gotujemy 5 minut, odcedzamy.
Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, posiekaną papryczkę chili, smażymy 2 minuty, zalewamy octem balsamicznym i 220ml wody i gotujemy ok.10 minut.
Wrzucamy posiekane świeże zioła, cukier i szczyptę soli.
Gotujemy ok. 10 minut, by płyn zmienił się w gęsty syrop.
Sery siekamy,mieszamy z czosnkiem i wyciągamy na podpieczony spód tartaletek/
Pieczemy ok. 20 minut /160C.
Podajemy posypane świeżym tymiankiem.
No Comments