Jako że jestem kobietą uwielbiam takie ” fikuśne” pomysły na talerzu!
Wszelkiego rodzaju kokardki, jadalne dekoracje i dania w typowo kobiecych kolorach.
A jeśli danie jest dodatkowo mega smaczne – to już wtedy ląduję w 7 niebie!
Dziś mam dla Was przepis na pyszny makaron z dodatkiem pesto z buraczków, serem camembert, orzeszkami pinii, czosnkiem i świeżymi kiełkami.
Pesto buraczane było totalną improwizacją, ale smak jego przeszedł moje najśmielsze oczekiwania – na stałe zagości w mojej kuchni!
Idealne na każdy dzień, a szczególnie Dzień Buraka, który obchodzony jest 24 listopada.
Koniecznie spróbujcie!
Ps. makaron kokardki śmiało możecie zastąpić swoim ulubionym – spaghetti, świderkami czy też wstążkami tagliatelle.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* makaron kokardki Lubella – 2 porcje
* pieczone buraki – 2 szt
* czosnek – 2 ząbki
* orzeszki pinii – 3 łyżki
* camembert – 100 g
* oliwa z oliwek – 3 łyżki
* sok z cytryny – 2 łyżki
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaron gotujemy al dente.
Upieczone buraki kroimy, wkładamy do blendera, dodajemy czosnek, orzeszki pini, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu – wszystko razem dokładnie miksujemy.
Mieszamy z ugotowanym, ciepłym makaronem i przekładamy na talerze.
Posypujemy startym serem pleśniowym, startym parmezanem i kiełkami.
Smacznego!
No Comments