PIKELETS – australijskie placuszki – kuchnia australijska

Dziś zawędrowaliśmy do Australii.

pobrane (1)

Najpopularniejszym australijskim deserem jest Pavlova – pyszna, słodka beza, podawana najczęściej z kremem i owocami.

Ale to nie Pavlovą będziemy dziś zajadać, a pyszne placuszki / racuszki Pikelets – bardzo popularne w Australii.

Małe, niezbyt sołdkie, idealne zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek.

Świetnie smakują z dodatkiem dżemu, owocami czy też cukru pudru.

Ze względu na swe malutkie rozmiary są świetnym pomysłem do zapakowania w bento!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 1 pełna szkl
* mleko – 250 ml
* jajko – 1 szt
* cukier – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* roztopione masło – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki ( żeby napowietrzyć ), odstawiamy na ok. 20 minut.

Po tym czasie mieszamy i smażymy na rumiano niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju.

Przed każdym smżeniem mieszamy ciasto!

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress