Lubicie ciasto francuskie? Ja bardzo!
Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na ostro ( z tuńczykiem, pastą serową albo warzywami ).
Dziś pokażę Wam fajny pomysł, który można wykorzystać na nachodzące wielkimi krokami Święta!
Pewnie większość z Was będzie robić sałatki – śledziowe, jarzynowe, z kurczakiem i inne, na których widok pocieknie ślinka.
Ja taką sałatkę podam w formie tarty – w rolach głównych ulubiona kukurydza i ciasto francuskie!
Kukurydzę Bonduelle uwielbiam za jej smak – jest naturalnie słodka, bez żadnego dodatku cukru, mega chrupiąca i bez dodatku GMO.
Taka tarta jest świetnym pomysłem na świąteczny i sylwestrowy stół – gwarantuję, że goście będą zachwyceni!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie – 300 g
* kukurydza Bonduelle – 150 g
* filet z kurczaka – 150 g
* groszek zielony Bonduelle – 100 g
* ser żółty o wyrazistym smaku np. cheddar – 150 g
* papryka żółta – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek 2 ząbki
* duże jajko – 2 szt
* śmietana 18% gęsta – 2 czubate łyżki
* majonez – 1 czubata łyżka
* masło – 1 łyżka
* sol, pieprz, papryka ostra
* świeży szczypiorek lub pietruszka i koperek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Wykładamy ciastem francuskim , nakłuwamy na spodzie i podpiekamy w nagrzanym do 190C piekarniku przez 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, oczyszczonego i pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przesmażamy, wrzucamy paprykę oraz kukurydzę – mieszamy.
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i majonezem, dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku.
Na podpieczony spód wyciągamy farsz z kukurydzy , zalewamy masą serowo-śmietanową i ponownie zapiekamy – tym razem ok. 20-25 minut / 180C
Podajemy gorące posypane świeżymi ziołami.
Smacznego!
KONKURS
Razem z marką Bonduelle przygotowałam dla Was szybki minikonkurs!
CZAS TRWANIA: 05.12-15.12
NAGRODY:
1 miejsce: bon zakupowy do sklepu Home&You na kwotę 150 zł + zestaw produktów
2 i 3 miejsce: zestawy produktów Bonduelle
(Wysyłką nagród zajmuje się sponsor)
ZADANIE:
A Ty do czego wykorzystałbyś/łabyś kukurydzę Bonduelle w te Święta?
( nie musisz podawać całego przepis – wystarczy pomysł! )
Odpowiedź należy umieścić na faceooku pod postem konkursowym – tylko TAM!!!
Nagrodzone zostaną najbardziej kreatywne odpowiedzi!
Wpis powstał we współpracy z marką Bonduelle.
REGULAMIN KONKURSU
1) Konkurs na tym blogu organizuje Durszlak.pl, na zlecenie marki Bounduelle. Konkurs zaczyna się dzisiaj, a trwać będzie do 15 grudnia b.r. włącznie. Nagrody ufundowała marka Bounduelle.
2) Zwycięzców wybieram ja czyli Ostra na Słodko – subiektywnie i wg. własnej oceny. Przyznane będą 3 nagrody. Ogłoszenie wyników nastąpi do 24 grudnia b.r.. Po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych wyślę adresy do Organizatora a ten wyślą nagrody w ciągu 30 dni roboczych. Wysyłka tylko w granicach RP.
3) Nagrody: patrz wyżej
4) W konkursie może wziąć udział każdy, kto prawidło dokona zgloszenia. Ilość zgłoszeń – nieograniczona.
5) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 3 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki – po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.
6) Osoba biorąca udział w konkursie dodając zgłoszenie jednocześnie akceptuje regulamin.
WYNIKI:
Wybór był niesamowicie trudny, a od samego czytania nie tylko ciekła ślinka, ale i bolała głowa! :D
Postanowiłam, że zwycięzców nie wybiorę ja, a specjalnie ustanowione przeze mnie 3-osobowe jury, które obradowało jak posłowie w sejmie!
I udało się!
Nagrodzone osoby to:
1 miejsce – Justyna Bańkowska
( Jej pomysł na Śledzie smażone w cieście kukurydzianym z mlekiem kokosowym , limonką, chili, curry i kolendrą )
2 i 3 miejsce – Diana Kowalczyk i Patrycja Figat
( Diana – Wieniec drożdżowy z kukurydzą i Paszteciki / babeczki z wege pasztetem z ziołami
Patrycja – Marynowany w czerwonym pesto karp zapiekany pod pierzynką ziemniaczano – kukurydzianą )
Z całego serca gratuluję i proszę o podane adresów w wiadomości prywatnej na fb.
Wysyłką nagród zajmuje się organizator czyli firma Durszlak.pl.
Pozostałym uczestnikom zabawy serdecznie dziękuję i zapraszam do udziału w kolejnych konkursach!
3 komentarze
toja
5 grudnia 2016 at 13:58A do czego dodajemy majonez?
Ostra na Słodko
5 grudnia 2016 at 14:02Poprawiłam! :))))) Dziękuję za czujność :*
Robert Zielonka
5 grudnia 2016 at 17:10hejo, tu mały błąd poprawiłem wersalikami: Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na OSTRO ( z tuńczykiem, pastą serową albo warzywami ). pa