2 lata temu będąc w Hiszpanii zajadałam się najlepszą na świecie Paellą!
Dziś hiszpańskich smaków nie udało mi się dokładnie odtworzyć, ale mam dla Was przepis równie pyszny, jak ten hiszpański.
Połączenie delikatnego ryżu gotowanego w bulionie z szafranem, świeżych krewetek i warzyw tworzy fantastyczną całość, która w ten chłodny dzień przeniesie nas na gorące hiszpańskie plaże!
Taka Paella z owocami morza jest świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie!
Każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę!
Ps. jeśli nie lubicie krewetek możecie zastąpić je mięsem z kurczaka lub indyka.
Do przygotowania wykorzystałam nowy Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów.
Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia, że jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne – świetnie spisze się zarówno w przypadku Paelli, jak i risotto, gulaszu czy też ulubionej zupy pomidorowej.
Nie zawiera konserwantów, dlatego może być używany bez obaw o nasze zdrowie i zdrowie dzieci.
Wielkim plusem jest wygoda użycia – wystarczy rozcieńczyć go wodą i bulion gotowy!
W przypadku paelli spisał się na medal – działam #sprytnieizdrowo – zobaczcie sami!
SKŁADNIKI :
( dla 2 osób )
* ryż do paelli – 200 g
* koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – 1 szt
* krewetki – ok 200 g
* papryka czerwona – 1 szt
* papryka żółta – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* pomidory koktajlowe – 8 szt
* słodka papryka, chili, szafran – do smaku
* białe wino – 50 ml
* koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżka
* oliwa z oliwek – 50 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS rozcieńczamy wodą, tak by powstał 1 litr płynu – podgrzewamy go z szafranem na wolnym ogniu, tak by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.
Krewetki oczyszczamy.
Papryki kroimy w kosteczkę , sparzone pomidory na pół, czosnek kroimy w plasterki.
Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przygotowane warzywa, dodajemy szczyptę soli i przesmażamy razem ok. 5 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.
Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.
Na sam koniec dodajemy oczyszczone krewetki, polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ), dusimy jeszcze kilka minut i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka ).
Gotowe!
KONKURS
Razem z marką KRAKUS przygotowałam dla Was Konkurs – do wygrania aż 22 nagrody!!!
CZAS TRWANIA: 14.12 – 21.12
NAGRODY:
1 miejsce: Bon do sklepu Home&You o wartości 100 zł + zestaw bulionów
2 miejsce: Bon do sklepu Home&You o wartości 100 zł + zestaw bulionów
+ 20 wyróżnień w postaci zestawów bulionów
ZADANIE:
A Ty co przygotowałbyś/łabyś z użyciem bulionu warzywnego KRAKUS?
( nie musisz podawać całego przepisu – wystarczy pomysł – swoje propozycje zamieszczaj TYLKO pod wpisem na moim facebooku: TU –> https://www.facebook.com/ostranaslodko/photos/a.353421598076228.85006.328385320579856/1179353898816323/?type=3&theater
Można dodać dowolną ilość zgłoszeń, ale KAŻDE zgłoszenie musi zawierać hashtag #sprytnieizdrowo ! ).
Nagrodzone zostaną najbardziej smakowite i zaskakujące odpowiedzi!
Wysyłką nagród zajmuje się organizator!
Wpis powstał w wyniku współpracy z marką KRAKUS
REGULAMIN KONKURSU
1) Konkurs na tym blogu organizuje Durszlak.pl, na zlecenie marki Krakus. Konkurs zaczyna się dzisiaj, a trwać będzie do 21 grudnia b.r. włącznie. Nagrody ufundowała marka Krakus.
2) Zwycięzców wybieram ja czyli Ostra na Słodko – subiektywnie i wg. własnej oceny. Przyznane będą 3 nagrody. Ogłoszenie wyników nastąpi do 24 grudnia b.r.. Po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych wyślę adresy do Organizatora a ten wyślą nagrody w ciągu 30 dni roboczych. Wysyłka tylko w granicach RP.
3) Nagrody: patrz wyżej
4) W konkursie może wziąć udział każdy, kto prawidło dokona zgloszenia. Ilość zgłoszeń – nieograniczona.
5) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 3 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki – po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.
6) Osoba biorąca udział w konkursie dodając zgłoszenie jednocześnie akceptuje regulamin.
WYNIKI:
Wybór był niesamowicie trudny, a od samego czytania nie tylko ciekła ślinka, ale i bolała głowa! :D
Postanowiłam, że zwycięzców nie wybiorę ja, a specjalnie ustanowione przeze mnie 3-osobowe jury, które obradowało jak posłowie w sejmie!
I udało się!
NAGRODY GŁÓWNE:
* Katarzyna Marczak
* Adrianna Zielińska
WYRÓŻNIENIA: ( kolejność całkowicie przypadkowa )
1. Anula Wawrzyniak
2. Justyna Korcyl
3. Ewa Bąk
4. Małgorzata Wolanin
5. Paulina Kędzierska
6. Aleksandra Sadłowska
7. Milena Capiga
8. Paulina Konka
9. Katarzyna Naskręt
10. Ola Pająk
11. Mariola Łukasz
12. Marzena Nitsu
13. Daria Dębowska
14. Kinga Latosińska
15. Magdalena Wojtanowicz
16. Maria Rączka
17. Laura Świątek
18. Dominika Marczewska
19. Magdalena Janeczko
20. Pan Rede Usz
Z całego serca gratuluję i proszę o podane adresów w wiadomości prywatnej na fb.
Wysyłką nagród zajmuje się organizator czyli firma Durszlak.pl.
Pozostałym uczestnikom zabawy serdecznie dziękuję i zapraszam do udziału w kolejnych konkursach!
4 komentarze
mariaawaria.1986
17 grudnia 2016 at 12:22Ja też niedawno odkryłam te buliony. Jestem wegetarianką więc zwracam uwagę na skład takich produktów i bulion warzywny z Krakusa mnie zachwycił – jest wege, ma fajny, zdrowy skład i dobrze smakuje jako baza zup.
cleo
19 grudnia 2016 at 09:08fajna opcja z tym bulionem, próbowałam już jakiś czas porzucić kostki rosołowe ale jednak smak nie ten sam :/ dobrze mieć zdrowszą alternatywę :)
darinkanowa
21 grudnia 2016 at 14:13Świetny przepis! Wypróbuję na pewno i to z tym bulionem bo przekonuje mnie zdecydowanie bardziej niż np. kostka bulionowa pełna sztuczności.
baltazar
21 grudnia 2016 at 21:41Widzę, że nie tylko ja przekonałem się do smaku bulionu Krakus. Dla mnie bardzo ważny jest też skład bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy.