Czekolada, karmel, lody, kawa, orzechy … ajj już od samego czytania cieknie ślinka!
A gdyby tak połączyć wszystko w jedną całość? Jestem ZA!
Dziś mam dla Was przepis na pyszną kawę, która łączy w sobie wszystkie moje ulubione smaki!
Jest cudownym pomysłem na deser po pysznym niedzielnym obiedzie.
Gwarantuję, że nawet ci, którzy za kawą nie przepadają będą oblizywać się ze smakiem!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* kawa zbożowa INKA Bio klasyczna – 3 łyżeczki
http://inka.pl/rodzina-inki/inka-bio/inka-bio/
* mleko 2% – 125 ml
* mascarpone – 6 łyżek
* gorzka czekolada – 50 g
* biała czekolada – 50 g
* lody waniliowe – 1 gałka
+ solony karmel ( cukier , masło , śmietana 30% )
+ orzechy arachidowe prażone – do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na patelni roztapiamy czubatą łyżkę cukru, do roztopionego dodajemy łyżkę masła i energicznie mieszamy.
Całość zalewamy ok. 125 ml śmietany i na wolnym ogniu gotujemy do uzyskania karmelowej konsystencji. Solimy.
W jednym naczyniu roztapiamy czekoladę gorzką, w innym czekoladę białą ( w kąpieli wodnej ).
Do każdej dodajemy po 3 pełne ( czubate ) łyżki serka mascarpone, miksujemy.
Na dno szklanki wykładamy masę ciemną, potem jasną.
Kawę rozpuszczamy w gorącym mleku ( drobinę słodzimy jeśli chcemy ) i zalewamy czekoladowe masy.
Na górę układamy gałkę lodów i polewamy solonym karmelem i posypujemy prażonymi orzeszkami arachidowymi.
Smacznego!
No Comments