MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI

O zrobienie tego ciasta mama prosiła mnie już chyba z pól roku!

Postanowiłam dogodzić Jej na weekend i tak oto w mojej kuchni narodziło się ciasto o nazwie Makowa Panienka.

Makowy biszkopt pokryty słodkim kremem z brzoskwiniami i śmietanową pianą jest fantastycznym pomysłem na zbliżające się Święta.

Jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia!

Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał po jego dokładkę.

A dla wielbicieli makowych ciasto polecam jeszcze Ananaska albo Pijaka – oba te ciasta są oczywiście na blogu.

Spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

( blacha 24×30 )

BISZKOPT:
* jajka – 6 szt
* cukier – 1 szkl
* mak – 1 szkl
* mąka puszysta poznańska LUBELLA – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczki
* aromat do ciast migdałowy – 1 łyżeczka

KREM:
* mleko 3,2% – 650 ml
* cukier waniliowy – 1 łyżki
* mąka puszysta poznańska LUBELLA – 4 łyżki
* mąka ziemniaczana – 4 łyżki
* żółtko – 4 szt
* masło – 300 g

DODATKOWO:
* brzoskwinie w puszcie
* mak do posypania
* sok cytrynowy

PIANA:
* śmietana 30% – 600 g
* cukier puder – 3 łyżki
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* fix do śmietany – 1 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT MAKOWY:

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a następnie wlewamy po jednym żółtku i dalej ubijamy.

Wsypujemy przesianą mąkę LUBELLA z proszkiem do pieczenia i dodajemy mak oraz aromat – delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy d nagrzanego 160C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 40-45 minut. Studzimy.

KREM:

Żółtka, 200 ml mleka i obie mąki miksujemy, pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

Do zagotowanego wlewamy zmiksowane mąki i energicznie mieszając gotujemy budyń.

Zdejmujemy z ognia, zakrywamy folia odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na kremową masę, dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń.

CAŁOŚĆ:

Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.

Sok z brzoskwiń mieszamy z sokiem z cytryny, połową nasączamy biszkopt, smarujemy 1/3 kremu, układamy pokrojone brzoskwinie.

Przykrywamy resztą kremu, wyrównujemy, układamy drugi biszkopt , nasączamy resztą syropu, dociskamy.

Wierzch pokrywamy śmietana kremówką ubitą na sztywno z cukrem pudrem , cukrem waniliowym i fixem.

Posypujemy makiem i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką LUBELLA

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Gość
    29 grudnia 2016 at 08:20

    Ile zwykłego cukru do masy budyniowej ? Jest napisane tylko o wanilinowym

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress