O zrobienie tego ciasta mama prosiła mnie już chyba z pól roku!
Postanowiłam dogodzić Jej na weekend i tak oto w mojej kuchni narodziło się ciasto o nazwie Makowa Panienka.
Makowy biszkopt pokryty słodkim kremem z brzoskwiniami i śmietanową pianą jest fantastycznym pomysłem na zbliżające się Święta.
Jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia!
Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał po jego dokładkę.
A dla wielbicieli makowych ciasto polecam jeszcze Ananaska albo Pijaka – oba te ciasta są oczywiście na blogu.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( blacha 24×30 )
BISZKOPT:
* jajka – 6 szt
* cukier – 1 szkl
* mak – 1 szkl
* mąka puszysta poznańska LUBELLA – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczki
* aromat do ciast migdałowy – 1 łyżeczka
KREM:
* mleko 3,2% – 650 ml
* cukier waniliowy – 1 łyżki
* mąka puszysta poznańska LUBELLA – 4 łyżki
* mąka ziemniaczana – 4 łyżki
* żółtko – 4 szt
* masło – 300 g
DODATKOWO:
* brzoskwinie w puszcie
* mak do posypania
* sok cytrynowy
PIANA:
* śmietana 30% – 600 g
* cukier puder – 3 łyżki
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* fix do śmietany – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT MAKOWY:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a następnie wlewamy po jednym żółtku i dalej ubijamy.
Wsypujemy przesianą mąkę LUBELLA z proszkiem do pieczenia i dodajemy mak oraz aromat – delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy d nagrzanego 160C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 40-45 minut. Studzimy.
KREM:
Żółtka, 200 ml mleka i obie mąki miksujemy, pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Do zagotowanego wlewamy zmiksowane mąki i energicznie mieszając gotujemy budyń.
Zdejmujemy z ognia, zakrywamy folia odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na kremową masę, dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń.
CAŁOŚĆ:
Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.
Sok z brzoskwiń mieszamy z sokiem z cytryny, połową nasączamy biszkopt, smarujemy 1/3 kremu, układamy pokrojone brzoskwinie.
Przykrywamy resztą kremu, wyrównujemy, układamy drugi biszkopt , nasączamy resztą syropu, dociskamy.
Wierzch pokrywamy śmietana kremówką ubitą na sztywno z cukrem pudrem , cukrem waniliowym i fixem.
Posypujemy makiem i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką LUBELLA
2 komentarze
Gość
29 grudnia 2016 at 08:20Ile zwykłego cukru do masy budyniowej ? Jest napisane tylko o wanilinowym
Ostra na Słodko
29 grudnia 2016 at 08:23“Do smaku”