Święta tuż tuż, a ja przyznaję, że jak zawsze jestem „w proszku”!
Uszka nie zrobione, barszcz się nie kisi, karp jeszcze w wannie nie pływa, ciasta dopiero się planują w głowie, a pierniczki nie wiszą na choince, tylko pieką.
Tak tak – tak właśnie wygląda życie zakręconej blogerki kulinarnej!
W tym roku pieczenie będzie wyjątkowe, a pomaga mi w nim marka AMICA i piekarnik – Amica IN. EB853BA+ IN PYROLIZA.
Piekarnik, który był tak na prawdę moim marzeniem i myślę, że jest również marzeniem wielu kucharek, które uwielbiają spędzać czas na pieczeniu.
Elegancki, nowoczesny design, dotykowy panel, podświetlane uchwyty, 37 gotowych programów pieczenia, termosonda, funkcja slow cooking , teleskopowe prowadnice, pyroliza, równomierne pieczenie i wiele wiele innych funkcji sprawiają, że jest to urządzenie, które zachwyca na każdym kroku.
Dla zapominalskich – ściąga we wnętrzu!
O szczegółach nie będę się rozpisywać, bo wszystkie możecie poznać tutaj.
Ja przejdę do tego, co kocham najbardziej – pichcenie czas START!
Dziś pokażę Wam błyskawiczny sposób na pierniczki – takie, które absolutnie nie wymagają leżakowania i nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu.
Smakują fenomenalnie, a zapach unosi się w całym domu!
Czyli przepis dla tych zabieganych, zakręconych, no i trochę leniwych!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 50 małych lub 40 większych ) * mąka pszenna – 300 g * mąka żytnia – 100 g * duże jajko – 2 szt * cukier puder – 130 g * masło roztopione , przestudzone – 100 g * miód – 100 g * przyprawa do piernika – 1 łyżka * kakao – 1 łyżka * soda – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystko razem wsypujemy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Wałujemy podsypując odrobiną mąki.
Wycinamy pierniczki.
Układamy na blasze ( blacha z piekarnika AMICA posiada nieprzywierającą powłokę, przez co nie musimy jej dodatkowo pokrywać papierem do pieczenia ).
Wkładamy do błyskawicznie nagrzanego ( dzięki funkcji szybkiego nagrzewania ) do 175C piekarnika / z termoobiegiem i pieczemy ok. 8-10 minut.
Ps. wielkim plusem jest równomierne pieczenie w całym piekarniku, dzięki czemu nie musimy odwracać blachy ani przekładać wypieków piekąc równocześnie na dwóch blachach/
Studzimy i dekorujemy!
Koniecznie spróbujcie już dziś!
Ps. im więcej kakao – tym pierniczki będę ciemniejsze.
Projekt powstał we współpracy z marką AMICA.
No Comments