Dawno nie było tutaj żadnej słodkiej tarty, więc pora nadrobić zaległości.
Dziś mam dla Was przepis na genialna tartę serowo – orzechową bez pieczenia.
Ciasteczkowy spód pokryty lekkim, piankowym kremem z orzechami i masłem orzechowym jest świetnym pomysłem na deser do pysznej kawki.
Robi się ją błyskawicznie!
Smakuje fenomenalnie!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* mix ciastek ( herbatniki + herbatniki w czekoladzie + biszkopty ) – 300 g * dobre masło ( min 82% ) – 3 łyżki * miód wielokwiatowy – 1 czubata łyżka
KREM:
* ser ricotta – 150 g * ser biały 3 x mielony – 250 g * cukier puder – 4-5 łyżek * masło orzechowe prawdziwe – 4 czubate łyżki * orzechy laskowe – ok. 50 g * żelatyna – 1 łyżka
DODATKOWO:
* mix orzechów
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Ciastka miksujemy na pył, dodajemy miękkie masło oraz miód – dokładnie mieszamy.
Wylepiamy foremkę do tarty i wkładamy do lodówki.
Łyżkę żelatyny zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody, rozpuszczamy,podgrzewamy ( uważamy , by nie zagotować! ).
Ricottę miksujemy z mielonym twarożkiem, masłem orzechowym , cukrem pudrem i podprażonymi wcześniej i posiekanymi orzechami.
Dodajemy żelatynę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
Masą zalewamy mocno schłodzony spód, wygładzamy , posypujemy podprażonymi orzechami.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Ps. mnóstwo akcesoriów kuchennych ( wśród nich różnego rodzaju frmy do tart – m.in tę prostokątkną https://www.garneczki.pl/produkt/forma-do-pieczenia-tarty-z-wyjmowanym-dnem-prostokatna-35-x-11-cm,14001 ) znajdziecie w sklepie Garneczki.pl – teraz z rabatem 50%!

No Comments