Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze!
Są zdrowe, są smaczne i można wyczarować z nich przeróżne dania – zaczynając od śniadań, a na deserach kończąc!
Dziś wyczarowałam obiad!
Mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące krokiety z kaszy jaglanej z pieczonym kurczakiem i warzywami.
Smakują fenomenalnie i jest to danie, które posmakuje również zapalonym mięsożercom.
Świetnie smakują z odrobiną parmezanu albo sosem jogurtowo-koperkowym z odrobiną czosnku.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* kasza jaglana – 1 szkl
* filet z kurczaka – ok. 200 g
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* marchew – 1 szt
* por – 1 szt
* duże jajko – 1 szt
* bułka tarta
* sól, pieprz, papryka ostra
* olej kokosowy do smażenia
* parmezan
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczony filet z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i papryką.
Układamy na folii aluminiowej z odrobiną masła, zawijamy i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut ( do miękkości ).
Wypłukaną dwukrotnie kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonym wrzątku, studzimy.
Do wystudzonej dodajemy bardzo drobno pokrojonego, upieczonego kurczaka, podsmażoną na odrobinie oleju kokosowego cebulkę z porem, posiekanym czosnkiem i startą marchewką.
Wbijamy duże jajko ( jeśli małe to 2! ), dodajemy ok. 2-3 łyżki bułki tartej, doprawiamy o smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy na zwartą masę.
Z masy formujemy krokiety, obtaczamy w odrobienie bułki tartej smażymy na rumiano na oleju kokosowym.
Podajemy posypane parmezanem ze świeżą sałatą i kiełkami lucerny.
Smacznego!
No Comments