Lubicie ciacha kokosowe? Ja bardzo!
Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy to mama przyniosła od koleżanek z pracy nowy przepis o słodko brzmiącej nazwie Kapucynek!
Dziś jednak nie samym kremem kokosem będziemy się rozkoszować, a połączymy go z lekką puszystą pianką o smaku cappuccinio i czekoladowym biszkoptem.
Dzieło wieńczą słodkie śmietankowe ptasie mleczka.
Jest to ciacho łatwe do zrobienia, szybkie i smakuje genialnie!
Idealnie nadaje się na wszystkie rodzinne święta i imprezy!
Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( blacha 25×25 )
BISZKOPT:
* duże jajko – 3 szt
* mąka pszenna – 4 łyżki
* cukier – 4 łyżki
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* kakao – 1 łyżka
MASA KOKOSOWA:
* wiórki kokosowe – 200 g
* mleko 2% – 750 ml
* budyń śmietankowy ( 60 g ) – 1 op
* cukier – 5-6 łyżek
* masło – 200 g
PIANKA CAPPUCCINO:
* śmietana 36% – 300 ml
* żelatyna – 3 łyżeczki
* cukier puder – 2 łyżki
* cappuccino w proszku orzechowe – 4 łyżki
* ptasie mleczko śmietankowe – 25 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT CZEKOLADOWY:
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dosypując cukier.
Dodajemy po jednym żółtku, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Pieczemy ok. 25minut / 180C, studzimy.
MASA KOKOSOWA :
W 1,5 szkl mleka rozrabiamy budyń z cukrem, resztę gotujmy z wiórkami kokosowymi mieszając, by nie dopuścić do przypalenia.
Do wrzącego dodajemy rozrobiony budyń, i gotujemy energicznie mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy masło i mieszamy do całkowitego połączenia.
Gorącą masę wylewamy na biszkopt, wygładzamy i chłodzimy.
Na schłodzonej masie układamy ptasie mleczko, delikatnie wciskamy.
PIANKA CAPPUCCINO:
Żelatynę rozpuszczamy w odrobienie zimnej wody, podgrzewamy ( uważamy, by nie zagotować! ).
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy cappuccino i żelatynę – bardzo dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.
Za pomocą widelca robimy dekoracyjne wzorki.
Wkładamy na całą noc do lodówki.
Smacznego!
2 komentarze
Alicja
27 stycznia 2018 at 18:53a gdzie sie podzialo ptasie mleczko – 25 sztuk?
Ostra na Słodko
27 stycznia 2018 at 19:13No jak to gdzie? ” Gorącą masę wylewamy na biszkopt, wygładzamy i chłodzimy.
Na schłodzonej masie układamy ptasie mleczko, delikatnie wciskamy.” :)