CIASTO KOKOSOWE Z PTASIM MLECZKIEM I PIANKĄ CAPPUCCINO

Lubicie ciacha kokosowe? Ja bardzo!

Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy to mama przyniosła od koleżanek z pracy nowy przepis o słodko brzmiącej nazwie Kapucynek!

Dziś jednak nie samym kremem kokosem będziemy się rozkoszować, a połączymy go z lekką puszystą pianką o smaku cappuccinio i czekoladowym biszkoptem.

Dzieło wieńczą słodkie śmietankowe ptasie mleczka.

Jest to ciacho łatwe do zrobienia, szybkie i smakuje genialnie!

Idealnie nadaje się na wszystkie rodzinne święta i imprezy!

Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem.

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

( blacha 25×25 )

BISZKOPT:

* duże jajko – 3 szt
* mąka pszenna – 4 łyżki
* cukier – 4 łyżki
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* kakao – 1 łyżka

MASA KOKOSOWA:

* wiórki kokosowe – 200 g
* mleko 2% – 750 ml
* budyń śmietankowy ( 60 g ) – 1 op
* cukier – 5-6 łyżek
* masło – 200 g

PIANKA CAPPUCCINO:

* śmietana 36% – 300 ml
* żelatyna – 3 łyżeczki
* cukier puder – 2 łyżki
* cappuccino w proszku orzechowe – 4 łyżki
* ptasie mleczko śmietankowe – 25 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT CZEKOLADOWY:

Białka ubijamy na sztywno pod koniec dosypując cukier.

Dodajemy po jednym żółtku, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Pieczemy ok. 25minut / 180C, studzimy.

MASA KOKOSOWA :

W 1,5 szkl mleka rozrabiamy budyń z cukrem, resztę gotujmy z wiórkami kokosowymi mieszając, by nie dopuścić do przypalenia.

Do wrzącego dodajemy rozrobiony budyń, i gotujemy energicznie mieszając.

Pod koniec gotowania dodajemy masło i mieszamy do całkowitego połączenia.

Gorącą masę wylewamy na biszkopt, wygładzamy i chłodzimy.

Na schłodzonej masie układamy ptasie mleczko, delikatnie wciskamy.

PIANKA CAPPUCCINO:

Żelatynę rozpuszczamy w odrobienie zimnej wody, podgrzewamy ( uważamy, by nie zagotować! ).

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy cappuccino i żelatynę – bardzo dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.

Za pomocą widelca robimy dekoracyjne wzorki.

Wkładamy na całą noc do lodówki.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Alicja
    27 stycznia 2018 at 18:53

    a gdzie sie podzialo ptasie mleczko – 25 sztuk?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      27 stycznia 2018 at 19:13

      No jak to gdzie? ” Gorącą masę wylewamy na biszkopt, wygładzamy i chłodzimy.

      Na schłodzonej masie układamy ptasie mleczko, delikatnie wciskamy.” :)

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress