Ajjj, jak wiecie uwielbiam celebrować śniadania!
Leniwie, w łóżku, z ciepłą kawką w ulubionym kubku.
Dziś mam dla Was przepis na jedno z tych, które w ostatnim czasie totalnie podbiło moje serducho!
Zapraszam na fantastyczne omlety z amarantusem, jabłkami i pysznym dżemem Łowicz w rokitnika.
Danie nie tylko niesamowicie smaczne, ale i zdrowe.
Ps. Dżemy są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale pełnią funkcję prozdrowotną.
Rokitnik to jedna z rzadkich roślin, których owoce zawierają praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy. Dodatkowo ma znacznie większą zawartość tych witamin, niż inne rośliny czy owoce. Na przykład – ma 10 razy więcej witaminy C, niż pomarańcze; 3 razy więcej witaminy A, niż marchew; a witaminy E – 4-krotnie więcej, niż pestki słonecznika.
Częstujcie się!
SKŁADNIKI:
( 2 omlety )
* mąka gryczana – 2 łyżki
* mąka pełnoziarnista – 2 łyżki
* dżem 100% Rokitnik Łowicz – 2 łyżki
* popping z amarantusa – 1 łyżka
* duże jajko „O” – 1 szt
* mleko – ok. 0,5 – 3/4 szkl
* olej kokosowy
* duże jabłko – 1 szt
* miód wielokwiatowy – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Obie maki przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy popping z amarantusa, 2 łyżki dżemu, roztrzepane jajko oraz mleko ( jego ilość zależy od gęstości ciasta ).
Słodzimy do smaku miodem wielokwiatowym i odstawiamy na ok. 15 min. do „przegryzienia.
Na patelni roztapiamy niewielką ilość oleju kokosowego, wylewamy połowę ciasta, smażymy ok. minutę, a następnie układamy pokrojone w kosteczkę jabłko.
Smażymy z dwóch stron, tak by kawałki jabłek „zatopiły” się w cieście.
Podajemy gorące z dodatkowym dżemem i odrobiną cukru pudru!
Smacznego!
No Comments