ORKISZOWA STRUCLA DROŻDŻOWA Z DŻEMEM Z CZARNEGO BZU I ROKITNIKA

Uwielbiam zapach i smak ciasta drożdżowego.

Uwielbiam ciasto drożdżowe jeszcze gorące wyciągnięte prosto z piekarnika.

Z kubkiem mleka, kakao czy też ulubionej kawy.

Tak rozpoczęty dzień musi być do końca idealny ;)

Dziś mam dla Was przepis na pyszną orkiszową struclę drożdżową z dwoma dżemami – dżemem z Rokitnika i dżemem z Czarnego Bzu – genialne połączenie, które sprawia, że wcale nie chce się odchodzić od stołu.

Koniecznie spróbujcie!

Ps. do stworzenia przepisu zainspirował mnie Łowicz i nowa seria dżemów 100% owoców.

Ps. Dżemy są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale pełnią funkcję prozdrowotną.

Rokitnik to jedna z rzadkich roślin, których owoce zawierają praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy. Dodatkowo ma znacznie większą zawartość tych witamin, niż inne rośliny czy owoce. Na przykład – ma 10 razy więcej witaminy C, niż pomarańcze; 3 razy więcej witaminy A, niż marchew; a witaminy E – 4-krotnie więcej, niż pestki słonecznika.

Polecam!

  

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 1,5 szkl
* maka orkiszowa pełnoziarnista – 1,5 szkl
* drożdże suche – 7 g ( lub 24 g drożdży świeżych )
* żółtko – 1 szt
* jajko – 2 szt
* sól – 1 szczypta
* cukier – 5 łyżek
* mleko 2% – 3/4 szkl
* masło min.82% – 90 g ( roztopione, ostudzone )
* cukier migdałowy – 1 łyżka
* dżem 100% czarnego bzu, dżem 100% Rokitnika / Łowicz – po 0,5 słoika
* białko do posmarowania ciasta

KRUSZONKA:

* mąka orkiszowa pełnoziarnista – 45 g
* cukier migdałowy – 2 łyżeczka
* masło roztopione – 30 g
* cukier – 25 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUSZONKA:

Mąkę mieszamy z cukrem, zalewamy gorącym masłem, rozgniatamy widelcem, wyrabiamy palcami kruszonkę.

CIASTO:

Obie mąki przesiewamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, cukier migdałowy, sól, jajka, a następnie wlewamy ciepłe mleko wymieszane z resztą składników.

Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.

Formujemy kulę wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1,5 godziny.

Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz.

Foremkę 28×18 wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrobione ciasto wałkujemy na wielkość dużego prostokąta o krótszym boku równym długości formy (lekko ponad 30 cm), równomiernie smarujemy dżemami ( czarny bez na rokitnik ).

Zwijamy jak roladę wzdłuż krótszego boku, brzegi zawijamy pod spód, przekładamy do formy.

Smarujemy białkiem, posypujemy delikatnie kruszonką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Pieczemy w 190C, bez termoobiegu, ok. 40-45 minut.


Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress