Uwielbiam zapach i smak ciasta drożdżowego.
Uwielbiam ciasto drożdżowe jeszcze gorące wyciągnięte prosto z piekarnika.
Z kubkiem mleka, kakao czy też ulubionej kawy.
Tak rozpoczęty dzień musi być do końca idealny ;)
Dziś mam dla Was przepis na pyszną orkiszową struclę drożdżową z dwoma dżemami – dżemem z Rokitnika i dżemem z Czarnego Bzu – genialne połączenie, które sprawia, że wcale nie chce się odchodzić od stołu.
Koniecznie spróbujcie!
Ps. do stworzenia przepisu zainspirował mnie Łowicz i nowa seria dżemów 100% owoców.
Ps. Dżemy są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale pełnią funkcję prozdrowotną.
Rokitnik to jedna z rzadkich roślin, których owoce zawierają praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy. Dodatkowo ma znacznie większą zawartość tych witamin, niż inne rośliny czy owoce. Na przykład – ma 10 razy więcej witaminy C, niż pomarańcze; 3 razy więcej witaminy A, niż marchew; a witaminy E – 4-krotnie więcej, niż pestki słonecznika.
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* maka orkiszowa pełnoziarnista – 1,5 szkl
* drożdże suche – 7 g ( lub 24 g drożdży świeżych )
* żółtko – 1 szt
* jajko – 2 szt
* sól – 1 szczypta
* cukier – 5 łyżek
* mleko 2% – 3/4 szkl
* masło min.82% – 90 g ( roztopione, ostudzone )
* cukier migdałowy – 1 łyżka
* dżem 100% czarnego bzu, dżem 100% Rokitnika / Łowicz – po 0,5 słoika
* białko do posmarowania ciasta
KRUSZONKA:
* mąka orkiszowa pełnoziarnista – 45 g
* cukier migdałowy – 2 łyżeczka
* masło roztopione – 30 g
* cukier – 25 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUSZONKA:
Mąkę mieszamy z cukrem, zalewamy gorącym masłem, rozgniatamy widelcem, wyrabiamy palcami kruszonkę.
CIASTO:
Obie mąki przesiewamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, cukier migdałowy, sól, jajka, a następnie wlewamy ciepłe mleko wymieszane z resztą składników.
Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Formujemy kulę wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1,5 godziny.
Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz.
Foremkę 28×18 wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrobione ciasto wałkujemy na wielkość dużego prostokąta o krótszym boku równym długości formy (lekko ponad 30 cm), równomiernie smarujemy dżemami ( czarny bez na rokitnik ).
Zwijamy jak roladę wzdłuż krótszego boku, brzegi zawijamy pod spód, przekładamy do formy.
Smarujemy białkiem, posypujemy delikatnie kruszonką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Pieczemy w 190C, bez termoobiegu, ok. 40-45 minut.
No Comments