PŁONĄCA CZEKOLADOWA BAJADERA Z BEZĄ WŁOSKĄ

Zainspirowana konkursem z Lusette na portalu Durszlak.pl postanowiłam stworzyć deser, jakiego tu jeszcze nigdy nie było!

http://lusette.pl/

Prawdą jest, że najlepsze pomysły przychodzą do głowy spontanicznie i tak było w tym przypadku.

To co wyczarowałam przeszło moje najśmielsze oczekiwania i długo jeszcze oblizywałam palce ( a do tego mikser, gary i szprycę ;) ) w kuchni!

Delikatna bajaderka o smaku czekoladowym wypełniona po brzegi chrupiącymi orzechami i pokryta paloną bezą włoską tworzy obłędną całość, której nikt nie jest w stanie się oprzeć!

Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem!

Zrobi furorę na każdym przyjęciu!

Ja jestem zachwycona , a Wy?

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 5 szt )

* wafelki Lusette czekoladowe – 2 szt
* kruche ciastka / herbatniki – 150 g
* czekolada mleczna – 50 g
* mleko kokosowe – 100 ml
* masło min.82% – 50 g
* powidła śliwkowe – 50 g
* orzechy macadamia, laskowe i arachidowe – ok. 150 g

BEZA WŁOSKA:

* drobny cukier – 150 g
* białko – 2 szt
* woda – 30 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do misy miksera / blendera wkładamy połamane wafelki Lusette oraz herbatniki – ucieramy na “piasek”.

Mleko kokosowe gotujemy z masłem oraz czekoladą, wlewamy do ciasta.

Dodajemy powidła śliwkowe oraz posiekane ( ale nie drobno ) orzechy i wszystko razem wyrabiamy na zwartą masę.

Zwilżonymi dłońmi formujemy kule i odkładamy do lodówki.

BEZA WŁOSKA:

140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C.

W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru.

Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum.

Miksujemy do całkoitego wystudzenia ( ok. 10-15 minut ).

CAŁOŚĆ:

Bezę przekładamy do szprycy, dekorujemy bajadery.

Opalamy palnikiem i podajemy natychmiast.

Smacznego!


Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress