MALINOWA KOKOSANKA – CIASTO KOKOSOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I DŻEMEM MALINOWYM / BEZ PIECZENIA

Dawno nie było tutaj kokosowych smakołyków?!

No to nadrabiamy zaległości!

Dziś mam dla Was przepis na Malinową kokosankę czyli ciasto kokosowe z dżemem malinowym i białą czekoladą bez pieczenia.

Obłędnie słodkie, przypominające rafaello, na kruchych herbatnikach, z delikatną masą kokosową przełamaną kwasowością malin.

Idealne do popołudniowej kawki i błyskawiczne do zrobienia!

Uwielbiam!

A Wy?

 

SKŁADNIKI:

MASA KOKOSOWA:

* miękkie masło – 250 g * wiórki kokosowe – 150 g * mleko – 500 m * żółtko – 2 szt * mąka ziemniaczana – 2 pełne łyżki * mąka pszenna – 1 pełna łyżka * cukier drobny – 2/3 szl * wanilia – 1 laska * biała czekolada – 50 g

DODATKOWO:

* herbatniki – 250 g * dżem malinowy – 150 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żółtka ucieramy z połową cukru, dodajemy przesiane mąki oraz 125 ml mleka.

Resztę mleka gotujemy z ziarenkami wanilii i resztą cukru.

Do gorącej masy wlewamy utarte żółtka i energicznie mieszając gotujemy do postania kremowego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu oraz startą czekoladę i podprażony kokos.

Na dnie blachy układamy warstwę herbatników, a następnie:

1/3 kokosowego kremu -> herbatniki -? dżemem malinowy -> 1/3 kokosowego kremu -> herbatniki -> 1/3 kokosowego kremu.

Posypujemy wiórkami i wstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress