Dawno nie było tutaj kokosowych smakołyków?!
No to nadrabiamy zaległości!
Dziś mam dla Was przepis na Malinową kokosankę czyli ciasto kokosowe z dżemem malinowym i białą czekoladą bez pieczenia.
Obłędnie słodkie, przypominające rafaello, na kruchych herbatnikach, z delikatną masą kokosową przełamaną kwasowością malin.
Idealne do popołudniowej kawki i błyskawiczne do zrobienia!
Uwielbiam!
A Wy?
SKŁADNIKI:
MASA KOKOSOWA:
* miękkie masło – 250 g
* wiórki kokosowe – 150 g
* mleko – 500 m
* żółtko – 2 szt
* mąka ziemniaczana – 2 pełne łyżki
* mąka pszenna – 1 pełna łyżka
* cukier drobny – 2/3 szl
* wanilia – 1 laska
* biała czekolada – 50 g
DODATKOWO:
* herbatniki – 250 g
* dżem malinowy – 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żółtka ucieramy z połową cukru, dodajemy przesiane mąki oraz 125 ml mleka.
Resztę mleka gotujemy z ziarenkami wanilii i resztą cukru.
Do gorącej masy wlewamy utarte żółtka i energicznie mieszając gotujemy do postania kremowego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu oraz startą czekoladę i podprażony kokos.
Na dnie blachy układamy warstwę herbatników, a następnie:
1/3 kokosowego kremu -> herbatniki -? dżemem malinowy -> 1/3 kokosowego kremu -> herbatniki -> 1/3 kokosowego kremu.
Posypujemy wiórkami i wstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).
Smacznego!
No Comments