ZIELONY RAJ – CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM, KIWI I GALARETKĄ

Wiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami?

Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane, z bakaliami, czekoladowe itd .

Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością!

Dziś własnie na nie mam dla Was przepis!

Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi i galaretką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Koniecznie spróbujcie!

Ciacho jest idealne na każdą pogodę!

 

 

SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )

BISZKOPT:

* jajko – 4 szt
* cukier – 1/3 szkl
* mąka pszenna- 2/3 szkl
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* rozdrobniony szpinak – 150 g

MASA:

* śmietana 30% – 250 ml
* mascarpone – 5 łyżek
* galaretka cytrynowa – 1 op

DODATKOWO:

* kiwi – 5 szt
* galaretka agrestowa – 2 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier.

Wsypujemy make przesianą z proszkiem o pieczenia i dodajemy drobniutko rozdrobniony szpinak – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut 170C.

Studzimy.

MASA:

Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę – delikatnie miksujemy.

Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, wkładamy do lodówki.

DODATKOWO:

 Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, mieszamy, odstawiam do przestudzenia.

Pokrojone w plastry kiwi zalewamy niewielka ilością wrzącej wody z cukrem, obgotowujemy 2-3 minuty, odcedzamy, studzimy.

Wystudzone układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejącą galaretką,

Wkładamy do lodówki i zajadamy!

Smacznego!

Ps. to własnie obgotowanie kiwi we wrzątku z cukrem sprawi, że galaretką bez problemu siądzie się na owocach.

You Might Also Like

23 komentarze

  • Reply
    Joanna
    17 marca 2017 at 07:37

    Witam . a kiwi wiaze z galaretką??? Zawsze slyszalam ze nie wiąże.Pozdrawiam.

  • Reply
    Aga
    17 marca 2017 at 09:29

    Dziękuję za pomysł nt. wiązania kiwi z galaretką :) uwielbiam ciasto szpinakowe ale w tej wersji jeszcze nie jadłam – zawsze był to tzw. „leśny mech” na wierzchu posypany granatem.

  • Reply
    Gosia
    17 marca 2017 at 09:41

    Ile cukru do gotowania kiwi?

  • Reply
    Paulina
    17 marca 2017 at 12:51

    Proporcje podane sa na tortownice?

  • Reply
    Zielona
    17 marca 2017 at 14:57

    Szpinak mrożony, świeży? Taki odbarowany na patelni? W jakiej postaci, bo ja zielona ;)

  • Reply
    Maja
    17 marca 2017 at 22:22

    Wygląda przeapetycznie <3
    Czy szpinak może być mrożony?
    Pozdrawiam!

  • Reply
    Mycha
    19 marca 2017 at 12:35

    Szpinak musi byc świeży czy moze być mrożony?

  • Reply
    majka
    19 marca 2017 at 23:07

    Galaretka chyba się zetnie. Bo nie wyobrażam sobie żeby mogła gdzieś siąść ?

  • Reply
    Kasia
    20 marca 2017 at 06:50

    Szpinak može być mrożony ?

  • Reply
    Madzior
    20 marca 2017 at 12:53

    Bardzo dziękuję za przepis,pycha ciasto i szybkie w przygotowaniu???

  • Reply
    Marzena
    29 kwietnia 2017 at 23:50

    Mam dylemat 2 galaretki agrestowe czy 3 ,bo w składnikach jest 2 op. Potem 3 . galaretki rozpuścić w750 ml wody…..

    • Reply
      Ostra na Słodko
      30 kwietnia 2017 at 08:20

      Kochana 2 galaretki . Ta 3 to jakiś „chochlik” .

      1 do masy , a 2 na górę ciasta.

  • Reply
    Biedronka
    27 marca 2018 at 14:08

    Szpinak mrożony przed dodaniem do biszkoptu rozmrozic???czy dodać zamrożony….pytam bo chce to ciasto na świeta zarobić ?

  • Skomentuj Marzena Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress