Wiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami?
Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane, z bakaliami, czekoladowe itd .
Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością!
Dziś własnie na nie mam dla Was przepis!
Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi i galaretką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
Koniecznie spróbujcie!
Ciacho jest idealne na każdą pogodę!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
BISZKOPT:
* jajko – 4 szt
* cukier – 1/3 szkl
* mąka pszenna- 2/3 szkl
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* rozdrobniony szpinak – 150 g
MASA:
* śmietana 30% – 250 ml
* mascarpone – 5 łyżek
* galaretka cytrynowa – 1 op
DODATKOWO:
* kiwi – 5 szt
* galaretka agrestowa – 2 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier.
Wsypujemy make przesianą z proszkiem o pieczenia i dodajemy drobniutko rozdrobniony szpinak – wszystko razem dokładnie mieszamy.
Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut 170C.
Studzimy.
MASA:
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę – delikatnie miksujemy.
Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, wkładamy do lodówki.
DODATKOWO:
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, mieszamy, odstawiam do przestudzenia.
Pokrojone w plastry kiwi zalewamy niewielka ilością wrzącej wody z cukrem, obgotowujemy 2-3 minuty, odcedzamy, studzimy.
Wystudzone układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejącą galaretką,
Wkładamy do lodówki i zajadamy!
Smacznego!
Ps. to własnie obgotowanie kiwi we wrzątku z cukrem sprawi, że galaretką bez problemu siądzie się na owocach.
23 komentarze
Joanna
17 marca 2017 at 07:37Witam . a kiwi wiaze z galaretką??? Zawsze slyszalam ze nie wiąże.Pozdrawiam.
Ostra na Słodko
17 marca 2017 at 07:49Przeczytaj DOKŁADNIE caly przepis – napisałam o tym :)
Aga
17 marca 2017 at 09:29Dziękuję za pomysł nt. wiązania kiwi z galaretką :) uwielbiam ciasto szpinakowe ale w tej wersji jeszcze nie jadłam – zawsze był to tzw. „leśny mech” na wierzchu posypany granatem.
Gosia
17 marca 2017 at 09:41Ile cukru do gotowania kiwi?
Ostra na Słodko
20 marca 2017 at 06:58dosłownie 2-3 łyżki
Paulina
17 marca 2017 at 12:51Proporcje podane sa na tortownice?
Ostra na Słodko
20 marca 2017 at 06:5824 cm
Zielona
17 marca 2017 at 14:57Szpinak mrożony, świeży? Taki odbarowany na patelni? W jakiej postaci, bo ja zielona ;)
Ostra na Słodko
20 marca 2017 at 06:58Może być mrożony :)))
Maja
17 marca 2017 at 22:22Wygląda przeapetycznie <3
Czy szpinak może być mrożony?
Pozdrawiam!
Ostra na Słodko
20 marca 2017 at 06:57Może być mrożony :)))
Mycha
19 marca 2017 at 12:35Szpinak musi byc świeży czy moze być mrożony?
Ostra na Słodko
20 marca 2017 at 06:57Może być mrożony :)))
majka
19 marca 2017 at 23:07Galaretka chyba się zetnie. Bo nie wyobrażam sobie żeby mogła gdzieś siąść ?
Ostra na Słodko
20 marca 2017 at 06:56Pewnie , że zetnie!
Kasia
20 marca 2017 at 06:50Szpinak može być mrożony ?
Ostra na Słodko
20 marca 2017 at 06:56Może smiało :)))
Madzior
20 marca 2017 at 12:53Bardzo dziękuję za przepis,pycha ciasto i szybkie w przygotowaniu???
Marzena
29 kwietnia 2017 at 23:50Mam dylemat 2 galaretki agrestowe czy 3 ,bo w składnikach jest 2 op. Potem 3 . galaretki rozpuścić w750 ml wody…..
Ostra na Słodko
30 kwietnia 2017 at 08:20Kochana 2 galaretki . Ta 3 to jakiś „chochlik” .
1 do masy , a 2 na górę ciasta.
Biedronka
27 marca 2018 at 14:08Szpinak mrożony przed dodaniem do biszkoptu rozmrozic???czy dodać zamrożony….pytam bo chce to ciasto na świeta zarobić ?
Ostra na Słodko
27 marca 2018 at 14:09Rozmrozić.
Ostra na Słodko
27 marca 2018 at 14:09Będzie pyszne!