Wielokrotnie pisałam Wam na blogu albo na swoim facebooku, że kocham ( kocham ponad życie! ) wszelkiego rodzaju bakalie.
Już od czasów gimnazjum codziennie na śniadanie zjadam pełną michę różnych orzechów z dodatkiem naturalnego jogurtu, płatków owsianych i siemienia lnianego.
I nigdy nie mam dosyć!
Bakalie najchętniej dodawałabym również do wszystkich ciast, nie tylko ukochanych serników!
Dziś postanowiłam zaszaleć i dlatego też kiedy zobaczyłam na Durszlak.pl konkurs z marką Agnex nie zastanawiałam się ani chwili!
BAKALIE MAJĄ MOC – i tym przepisem właśnie to chcę udowodnić!
Tak jak pisałam ciasto nie zawiera laktozy, glutenu, białego cukru ani niezdrowych tłuszczów.
Wręcz przeciwnie – pełne jest różnego rodzaju bakalii, które mają wszelakie właściwości zdrowotne ( m,in. pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom, łagodzą dolegliwości żołądkowe.
Zawierają błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas foliowy. )
Do tego zawarta w cieście kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz – ma mało skrobi, a dużo łatwo przyswajalnego białka.
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Wyzwanie było trochę trudniejsze, gdyż oprócz tego, że miało być pysznie, to miało być też zdrowo!
Bakalie mają moc – i tym przepisem to udowodniłam!
Przygotowałam obłędne ciasto jaglane z bakaliami na kruchym orzechowym spodzie.
Kropka nad I to kremowa polewa i fantastyczne, delikatne praliny ( takie “kulki mocy” ), które sprawiają , że ciasto nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale i wygląda bajecznie!
Ciasto swoim smakiem przypomina pyszny sernik ( moja mama się nie skapła! ).
Ciasto nie zawiera ani grama mąki, ani grama masła, ani grama białego cukru.
Jest bezlaktozowe oraz bezglutenowe!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 18 cm )
SPÓD:
* błyskawiczne płatki jaglane – 70 g
* migdały – 0,5 szkl
* orzechy nerkowce – 1 szkl
* olej kokosowy – 1 łyżka
* prawdziwe, dobrej jakości kakao – 2 łyżki
* daktyle – 100 g
MASA:
* kasza jaglana – 1 szkl
* mleko sojowe – ok. 3 szkl
* miód wielokwiatowy – 1 łyżki
* suszone daktyle – 0,5 szkl
* suszone morele – 0,5 szkl
* rodzynki – 2 łyżki
* żurawina – 2 łyżki
* orzechy laskowe – 2 łyżki
* orzechy brazylijskie – 2 łyżki
PRALINY:
* suszone daktyle – 100 g
* suszone figi – 50 g
* nerkowce – 70 g
* orzechy włoskie – 30 g
* chia – 1 łyżka
* sezam – 1 łyżka
* kakao i kokos do obtoczenia
POLEWA:
* karob ( mączka z chleba świętojańskiego ) – 1 łyżka
* olej orzechowy – 25 g
* cukier brzozowy / ksylitol – 20 g
* woda – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 15 minut, odcedzamy.
Orzechy oraz migdały mielimy bardzo drobno ( prawie na masło ) dodajemy namoczone daktyle, kakao, płatki jaglane oraz olej kokosowy – wszystko razem dokładnie miksujemy.
Tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.
MASA:
Wypłukaną dokładnie kaszę jaglaną zalewamy mlekiem sojowym, dodajemy miód, daktyle oraz morele i gotujemy do miękkości ( ok. 20 minut ).
Po tym czasie blendujemy na gładką masę.
Dodajemy posiekane orzechy oraz suszone owoce – mieszamy, wylewamy na schłodzony spód.
Wyrównujemy, wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
PRALINY:
Namoczone wcześniej w ciepłej wodzie daktyle odsączamy i miksujemy razem z orzechami oraz nasionami chia i sezamu.
Z masy formujemy pralinki, obtaczamy w kokosie.
POLEWA:
Podgrzewamy olej orzechowy, dodajemy karob, cukier brzozowy oraz wodę – wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli jest taka potrzeba zwiększamy ilość wody ).
CAŁOŚĆ:
Schłodzone ciasto oblewamy polewą i dekorujemy pralinami.
Smacznego!
Ps. Na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl zniżka 5% dla Was!
(rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).
No Comments