Pamiętacie zabawę w POMIDORA za czasów dzieciństwa?
Tak jak wtedy na każde pytanie odpowiadałam: „pomidor”, tak teraz na każde pytanie śmiało mogę odpowiadać SERNIK!
Tak, to właśnie serniki są moim ciachem numer 1 i to je przygotowuję z największą przyjemnością!
„Królowa serników” – żartują ze mnie znajomi od czasów mojego występu w programie MasterChef.
Dziś mam dla Was kolejny pyszny Sernik, który mam nadzieję zagości niebawem na Waszych stołach.
A może stanie się też „popisówką” w czasie nadchodzących Świąt?
Połączenie delikatnego ciasta z fantastycznym czekoladowym kremem budyniowym i delikatną masą serową tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!
Karmelowa polewa z orzechami wieńczy całość i sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę.
Koniecznie spróbujcie!
Ps. zadanie znacznie ułatwi Wam NOWOŚĆ od Winiary – Budyń do zapiekania.
Budyń, który może być świetnym składnikiem ciast ( jako jedna z warstw ), tart a także babeczek.
Koniecznie wypróbujcie!
Ja jestem bardzo zadowolona z efektu!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 20 cm )
CIASTO:
* mąka pszenna – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* masło – 50 g
* drobny cukier – ok.1/3 szklanki
* duże jajko – 1 szt
MASA BUDYNIOWA:
* budyń do ciast i kremów WINIARY ( czekoladowy ) – 2 szt
* mleko – 0,5 l
* cukier – 4 łyżki
MASA SEROWA:
* masło – 60 g
* ser biały 3 x mielony – 300 g
* cukier – 1/3 szkl
* jajko – 2 szt
* budyń do ciast i kremów WINIARY waniliowy – 1 op
POLEWA KARMELOWA:
* cukier – 3 łyżki
* masło – 1 łyżka
* śmietana słodka 30% – ok. 3/4 szkl
* orzechy włoski, laskowe, nerkowce i brazylijskie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i masłem na gładkie ciasto.
Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy.
MASA BUDYNIOWA:
W rondelku gotujemy 3/4 mleka z cukrem, w pozostałym rozrabiamy 2 budynie.
Budynie wlewamy do gorącego mleka i energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty.
Gorące wylewamy na ciasto.
MASA SEROWA:
Białka ubijamy z odrobiną soli.
Masło ucieramy z cukrem, a stale ucierając dodajemy żółtka i zmielony twaróg.
Dodajemy budyń waniliowy, a na samym końcu ubitą pianę z białek – delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy.
Przygotowaną masę rozkładamy na wystudzonym budyniu.
Pieczemy około 40-45 minut w 160C. Studzimy.
POLEWA KARMELOWA:
Na patelni roztapiamy cukier, dodajemy masło, energicznie mieszamy a następnie zalewamy śmietanką.
Gotujemy ok. 1 minutę, studzimy, zalewamy przygotowane ciasto i obficie posypujemy prażonymi orzechami.
Smacznego!
Projekt powstał we współpracy z marką WINIARY
No Comments