Bardzo często w wiadomościach prosicie mnie o słodkości wegańskie, bezglutenowe i bezlaktozowe.
A w dodatku FIT.
Postanowiłam sprostać Waszym prośbom i obiecuję, że na blogu pojawiać się będzie coraz więcej takich przepisów.
Dziś mam dla Was przepis na Jaglane Rafaello – czyli Rafaello z kaszy jaglanej.
Jest wegańskie, bo nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Nie zawiera również glutenu i laktozy.
Jest bez jajek, więc śmiało może być przygotowywane przez osoby z nietolerancjami.
A do tego jest pyszne!
Take jaglane rafaello jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
SPÓD:
* orzechy ( ja użyłam brazylijskich i laskowych ) – 2 szkl
* daktyle suszone – 1 garść
* olej kokosowy – 1 czubata łyżka
MASA:
* kasza jaglana – 1 szkl
* mleko kokosowe – 1,5 szkl
* kokos ( wiórki ) – 2 szkl
* laska wanilii – 1 szt
* do posłodzenia: możemy użyć cukru, ksylitolu, erytrytolu, syropu z agawy – ilość zależy od naszych upodobań smakowych
* olej kokosowy – 1 czubata łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Orzechy dokładnie mielimy z namoczonymi wcześniej we wrzątku daktylami.
Dodajemy olej kokosowy i wyciągamy na blachę ( 24cm ) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do lodówki.
MASA:
Wypłukaną ( to ważne ) dwukrotnie kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na małym gonu do miękkości ( bez mieszania ), zostawiamy pod przykryciem do spulchnienia.
Zalewamy mlekiem kokosowym, słodzimy, dodajemy ziarenka wanilii oraz kokos i olej koksowy – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką, budyniową masę.
Wyciągamy na schłodzony spód i zostawiamy na ok. 3 godziny w lodówce.
Smacznego!
10 komentarzy
lila willow
8 kwietnia 2017 at 13:04Wczoraj robiłam a’la sernik cytrynowy z kaszy jaglanej i się udało. Poprzednie desery z kaszy były niewypałem. Ten przepis na pewno wypróbuję. Uwielbiam fit desery❗ Pozdrawiam ?
Monika
8 kwietnia 2017 at 20:13Jestem mamą karmiącą piersia i okazało sie ze mój synuś nie toleruje nabiału.musialam wiec wykluczyc go ze swojej diety.uwielbiam rafaello a z wyzej podanego powodu nie moge go jesc.teraz dzieki Tobie znalazlam wybawienie!!!!!!!
Ostra na Słodko
8 kwietnia 2017 at 20:14Mam nadzieję, że posmakuje :))))
Monika
8 kwietnia 2017 at 21:27Wyglada pysznie :), jaki rozmiar tortownicy?
Ostra na Słodko
8 kwietnia 2017 at 22:25Jest w przepisie :)
dana
9 kwietnia 2017 at 07:49czy można podpowiedzieć gdzie w przepisie jest podany rozmiar tortownicy? :-)
Ostra na Słodko
9 kwietnia 2017 at 08:07W tekście : SPÓD
A teraz jeszcze dopisałam pod SKŁADNIKI :)))
Monika
9 kwietnia 2017 at 07:11Albo ze mną jest coś nie tak albo nie ma tego rozmiaru ;) już 4 razy czytam i nie mogę znaleźć
Ostra na Słodko
9 kwietnia 2017 at 08:07W tekście : SPÓD
A teraz jeszcze dopisałam pod SKŁADNIKI :)))
Smacznego Kochana! :*
Anonim
9 kwietnia 2017 at 10:12Dziękuję za przepis :)