Uwielbiam wszelkiego rodzaju gnocchi, kluseczki, kopytka i dania mączne ( ale o tym już wiecie ;) ).
Nie wiecie chyba jeszcze, że genialne gnocchi można przygotować nie tylko z ziemniaków, ale i chleba ( czerstwego ).
Ja takie robię bardzo często, ale za każdym razem staram się przygotowywać je na inny sposób.
Pokazywałam Wam już wersję szpinakową – teraz stawiamy na włoską klasykę.
Będą to gnocchi z masłem i parmezanem z odrobiną orzechów włoskich.
Będzie prosto, smacznie i szybko!
Koniecznie spróbujcie, bo na prawdę są genialne!
SKŁADNIKI:
* chleb ( czerstwy ) – 400 g
* mleko – 250 ml
* jajko – 1 szt
* skórka z cytryny – 1 łyżka
* starty parmezan – 3 łyżki
* gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Chleb kroimy w kosteczkę, namaczamy w mleku ok. 15 minut, odsączamy.
Dodajemy starty parmezan, skórkę z cytryny, jajko oraz przyprawy.
( Gdyby masa była zbyt rzadka dodajemy bułki tartej ).
Z wyrbionej gładkiej masy formujemy okrągłe kluseczki, dociskamy widelcem i gotujemy we wrzątku ok. 1,5 minuty od wypłynięcia.
Podajemy a gorąco, przesmażone na maśle z orzechami włoskimi i tartym parmezanem.
Smacznego!
No Comments