Gofry z marchewki? Czemu nie!
Dziś mam dla Was kolejny bezglutenowy przepis.
Tym razem na stole goszczą pyszne, chrupiące gofry marchewkowe ze śmietaną i orzechami.
Idealne zarówno na drugie śniadanie, lekki obiad, jak i fajny, słodki podwieczorek.
Świetnie smakują zarówno solo, jak i z cukrem pudrem, owocami czy też ulubionymi bakaliami.
Zobaczcie, że bezglutenowe przepisy również są pyszne!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 7 szt )
* jajko – 2 szt
* średnia marchew – 1 szt
* mleko 2 % bezlaktozy lub sojowe – 150 ml
* olej kokosowy – 1 pełna łyżka
* cynamon – 1 łyżeczka
* soda oczyszczona – 1 łyżeczka
* cukier trzcinowy – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 6 pełnych łyżek
* mąka kukurydziana – 2 pełne łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąki przesiewamy razem ze szczyptą sol, sodą i cukrem.
Dodajemy roztopiony olej kokosowy, rozbite żółtka, startą drobno marchew oraz mleko.
Mieszamy, dodajemy bite na sztywno białka, odstawiamy na ok. 15 minut.
Po tym czasie odlewamy sok, który wytrącił się z marchewki pieczemy w mocno nagrzanej i lekko natłuszczonej gofrownicy.
Podajemy natychmiast!
Smacznego!
No Comments