Królowa serników znów wkroczyła do akcji!
Dziś mam dla Was kolejne cudo bez pieczenia.
Idealne na lato ( i nie tylko! ).
Tym razem zapraszam na genialny Sernik Straciatella.
Biszkopty pokryte lekkim, delikatnym kremem serowym z kawałami czekolady wręcz rozpływają się w ustach.
Ciasto smakuje obłędnie!
Nie jest przesadnie słodkie, więc z wielką przyjemnością można sięgać po dokładkę.
Jest idealnym pomysłem na słodki deser do popołudniowej kawki.
Sernik Straciatella robi się błyskawicznie i jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu.
Koniecznie spróbujcie!
To mój faworyt!
SKŁADNIKI:
* ser biały 3 x mielony – 750 g
* śmietana kremówka 36% – 200 ml
* cukier puder – ok. 180-200 g
* czekolada mleczna – 100 g
* biszkopty okragłe – ok. 30 szt
* żelatyna – 2 łyżki
* kakao do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dno tortownicy 24 cm wykładamy połową biszkoptów jeśli są miękkie zostawiamy bez nasączania, jeśli twarde – możemy nasączyć odrobiną słodkiej kawy albo herbaty.
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy.
Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy resztą ciastek i obficie posypujemy kakao.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Zajadamy!
Smacznego!
17 komentarzy
Marlena
21 kwietnia 2017 at 14:43Super! Jeżeli nie mam możliwości zmielenia sera to jaki ser kupić najlepiej żeby nie był zbyt “wolny” i żeby sernik się udał? Z góry dziękuję za odpowiedź!
Monika
31 maja 2017 at 17:44Super zrobiłam wersje z 2 kostki sera i 500ml śmietany 30% na wierzch biszkopty na nie cząstki brzoskwini i polane galaretką kryształową
Anonim
15 lipca 2017 at 12:54czym można zastąpić żelatynę? chodzi o wegetariański zamiennik :)
Ostra na Słodko
15 lipca 2017 at 13:20Agar Agar ale zwiększone proporcje :)
Arleta
1 grudnia 2017 at 19:58Witam. Ja tez mam takie pytanie jak Pani Marlena, jeśli nie mam możliwości zmielenia sera to jaki dać? Ten w wiaderku?
moni3219
7 grudnia 2017 at 15:17Ja dałam ser z wiaderka i wyszło super:-)
Ostra na Słodko
7 grudnia 2017 at 15:19Bardzo się cieszę, że smakowalo! <3
Sylka
14 grudnia 2017 at 13:35Witam, pytanie może głupie, ale kakao to słodkie czy to naturalne? :)
Marta
9 marca 2018 at 14:21Wyszło super, tylko zamiast całych biszkoptów na górę dałam zmielone i polałam roztopioną czekoladą, bo bałam się że będą z twarde
Ostra na Słodko
9 marca 2018 at 14:23Świetny pomysł! Bardzo się cieszę, że smakowało!
Aśka
18 marca 2018 at 09:24Czy można zrobić ten sernik z sera waniliowego z wiaderka? :)
Ostra na Słodko
18 marca 2018 at 10:09Tak Kochana!
Ale kup dobry, gęsty, kremowy ser.
Meg
23 kwietnia 2019 at 11:50Świetny przepis. Puszysty i niezbyt słodki pomimo czekolady 😊
Ja robię z 1 kg sera więc zwiększam
ilość żelatyny do 3-4 łyżek i czekoladę do 150g. A wierzch ciasta posypuję tarkowaną ciemną i jasną czekoladą.
Zawsze wychodzi rewelacyjnie i szybko znika.
dobrewypieki
24 kwietnia 2019 at 11:28Mi zważyła się żelatyna, wyszły grudki. wszystko wg przepisu, nie wiem gdzie popełniłam błąd.
Ostra na Słodko
24 kwietnia 2019 at 11:32Już Ci mówię gdzie – jest kilka metod dodawania żelatyny.
Polecam tą łatwiejszą: rozrabiasz żelatynę w wodzie ( ciepła nie gorąca ) , dodajesz do tego masy serowej 2 -3 lyżki, mieszasz ( jak smietanę z zupą ), i dopiero wtedy wlewasz całość do masy.
2. Rozrabiasz żelatynę ( ciepła woda ), ucierasz masę do momentu aż będzie ubita, ale musi być cieplejsza – nie może być zimna ( wtedy robią się grudki ) , wlewasz masę żelatynową i szybko dokładnie ucierasz – jest to trudniejsza metoda i większe ryzyko grudek.
Polecam tę pierwszą.
Małgorzata
25 kwietnia 2020 at 18:08Właśnie zrobiłam wyszło pysznniutkie 😘😘☕☕
Paula
10 maja 2020 at 07:43To ciasto na prawdę rozpływa się w ustach i dawno takiego nie jadłam. Polecam :D