Jakiś czas temu odkryłam kaszę BULGUR.
Do niedawna jeszcze mało znana w Polsce, rzadko wykorzystywana, ostatnio zyskuje coraz większą popularność i sympatię wśród zwolenników pysznego i zdrowego jedzenia.
Jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, kojące nerwy i obniżające poziom cukru we krwi.
Jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży.
Ma mnóstwo cennych witamin i składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
A do tego jest niesamowicie smaczna!
Ja przygotowałam z niej genialną sałatkę.
W połączeniu z suszonymi pomidorami smakuje fenomenalnie.
Idealna zarówno na lekki, letni obiad, jak i np. zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Rewelacyjna!
Powiem Wam, że to chyba moja ulubiona salatka!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* kasza Bulgur – 1 szkl
* bulion warzywny – 500 ml
* suszone pomidory w oliwie – 1 garść
* suszone pomidory koktajlowe
* pestki dyni – 1 garstka
* sól, pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wypłukaną kaszę bulgur zalewamy delikatnym bulionem warzywnym.
Gotujemy ok. 4 minuty, odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy spod suszonych pomidorów, dodajemy pokrojone pomidory ( zarówno zwykłe jak i koktajlowe ), przesmażamy, wrzucamy kaszę, doprawiamy do smaku i posypujemy podprażonymi pestkami dyni, mieszamy.
Zajadamy!
Smacznego!
No Comments