Lubicie cukinię? Ja bardzo!
Kiedy tylko zaczyna się sezon zaraz pędzę na targ, by zaraz potem przygotowywać z niej przeróżne smakołyki.
Risotto z cukinią, cukinia faszerowana, zupa krem z cukinii, placki z cukinii albo przeróżne zapiekanki.
Dziś postawiłam na słodkości i przygotowałam genialne ciacho, które totalnie podbiło serca domowników.
Ciacho jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe!
Zamiast mąki wykorzystałam płatki owsiane, zamiast cukru – banany i daktyle.
Dzieki takim zamiennikom ciasto jest świetnym pomysłem dla osób na diecie albo osób z alergiami pokarmowymi.
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało!
SKŁADNIKI:
( tortownica 18-20 cm )
* cukinia – ok. 250 g
* płatki owsiane zmielone na mąkę – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* kakao – 3 łyżki
* miękki banan – 2 szt
* daktyle suszone – ok. 150 g
* masło orzechowe – 4 łyżki
* jajko – 3 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukinię ścieramy na średnich oczkach, oprószamy szczyptą soli, odstawiamy na kilkanaście minut, odciskamy.
Płatki zmielone na mąkę mieszamy z proszkiem d pieczenia i kakao.
Banany miksujemy z daktylami i masłem orzechowym, dodajemy do płatków owsianych, a następnie wrzucamy cukinię.
Jajka ubijamy na jasną puszystą masę, dodajemy do pozostałych składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy.
Pieczmy ok. 35 minut w 180C.
Studzimy i zajadamy!
Smacznego!
6 komentarzy
Ewa
20 lipca 2017 at 11:29Wypróbuję go na pewno, ponieważ wygląda rewelacyjne!
Anonim
24 stycznia 2020 at 08:09Oszalałam na punkcie tego ciasta! Nie mogę mleka, serów, pszenicy ani owoców. Banan raz na rok nie zaszkodzi. Ciasto spełnia wszystkie kryteria! <3 dziękuję!! Będzie pysznie!
gosia
5 sierpnia 2020 at 20:25czy cukinię trzeba obrać?
Ostra na Słodko
6 sierpnia 2020 at 12:37Młodej absolutnie nie <3
Anonim
22 sierpnia 2020 at 19:43Ciasto z cukini rewelacja. Przepis z pewnością trafia na listę przebojów. Polecam z całego serca. Dobrze ze zrobiłam z podwójnej porcji 😍
Magdalena
10 lipca 2023 at 20:16Dzień dobry :) Czy daktyle przed zbledowaniem trzeba wcześniej zalać wrzątkiem i namoczyć? I czy zamiast płatków owsianych można po prostu użyć mąki owsianej? :)