CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ – FIT, BEZ CUKRU, BEZ MĄKI

Lubicie cukinię? Ja bardzo!

Kiedy tylko zaczyna się sezon zaraz pędzę na targ, by zaraz potem przygotowywać z niej przeróżne smakołyki.

Risotto z cukinią, cukinia faszerowana, zupa krem z cukinii, placki z cukinii albo przeróżne zapiekanki.

Dziś postawiłam na słodkości i przygotowałam genialne ciacho, które totalnie podbiło serca domowników.

Ciacho jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe!

Zamiast mąki wykorzystałam płatki owsiane, zamiast cukru – banany i daktyle.

Dzieki takim zamiennikom ciasto jest świetnym pomysłem dla osób na diecie albo osób z alergiami pokarmowymi.

Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało!

SKŁADNIKI:

( tortownica 18-20 cm )

* cukinia – ok. 250 g

* płatki owsiane zmielone na mąkę  – 1 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* kakao – 3 łyżki

* miękki banan – 2 szt

* daktyle suszone – ok. 150 g

* masło orzechowe  – 4 łyżki

* jajko – 3 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cukinię ścieramy  na średnich oczkach, oprószamy szczyptą soli, odstawiamy na kilkanaście minut, odciskamy.

Płatki zmielone na mąkę mieszamy z proszkiem d pieczenia i kakao.

Banany miksujemy z daktylami i masłem orzechowym, dodajemy do płatków owsianych, a następnie wrzucamy cukinię.

Jajka ubijamy na jasną puszystą masę, dodajemy do pozostałych składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy.

Pieczmy ok. 35 minut w 180C.

Studzimy i zajadamy!

Smacznego!

 

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Ewa
    20 lipca 2017 at 11:29

    Wypróbuję go na pewno, ponieważ wygląda rewelacyjne!

  • Reply
    Anonim
    24 stycznia 2020 at 08:09

    Oszalałam na punkcie tego ciasta! Nie mogę mleka, serów, pszenicy ani owoców. Banan raz na rok nie zaszkodzi. Ciasto spełnia wszystkie kryteria! <3 dziękuję!! Będzie pysznie!

  • Reply
    gosia
    5 sierpnia 2020 at 20:25

    czy cukinię trzeba obrać?

  • Reply
    Anonim
    22 sierpnia 2020 at 19:43

    Ciasto z cukini rewelacja. Przepis z pewnością trafia na listę przebojów. Polecam z całego serca. Dobrze ze zrobiłam z podwójnej porcji 😍

  • Reply
    Magdalena
    10 lipca 2023 at 20:16

    Dzień dobry :) Czy daktyle przed zbledowaniem trzeba wcześniej zalać wrzątkiem i namoczyć? I czy zamiast płatków owsianych można po prostu użyć mąki owsianej? :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress