Uwielbiacie serniki bez pieczenia – wiem! Ja też!
Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik bez pieczenia z masłem orzechowym i kokosem.
Idealnie kremowy, delikatny, na chrupiącym, bakaliowym spodzie.
Błyskawiczny do zrobienia i niesamowicie pyszny!
Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki albo na rodzinną imprezę.
Zamieniając składniki można zrobić z niego fit sernik – wtedy i osoby na diecie będą uszczęśliwione ;)
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 18-20 cm )
SPÓD:
* orzechy ziemne – 100 g
* orzechy włoskie – ok.50 g
* płatki owsiane – ok. 80 g
* suszone daktyle – ok. 100 g
* olej kokosowy roztopiony – 3 łyżki
Orzechowy spód możemy zastąpić biszkoptami lub kruchym ciastem.
MASA SEROWA:
* ser biały 3 x mielony – 600 g
* masło orzechowe Firmowe 100% Primavika – 3 pelne łyżki
* cukier puder – ok. 5 łyżek
* wiórki kokosowe – 50 g
* żelatyna – 2 pełne łyżki
Ps. osoby chcące zmniejszyć kaloryczność przepisu śmiało mogą wybrać ser niskotłuszczowy, a cukier zamienić na ksylitol lub słodzik.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Orzechy bardzo drobno siekamy lub mielimy w malakserze, prażymy na suchej patelni.
Dodajemy posiekane daktyle i roztopiony olej kokosowy – wszytko razem dokładnie mieszamy, wylepiamy spód tortownicy.
MASA SEROWA:
Ser biały ucieramy z cukrem pudrem, dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy podprażony kokos, do drugiej masło orzechowe.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy, dzieli na pół i dodajemy do każdej z mas ( miksujemy ).
Kokosową masę wylewamy na orzechowy spod, wygładzamy, przykrywamy masa orzechową.
Całość możemy dodatkowo posypać prażonymi orzechami.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!
Przepis powstał we współpracy z marką PRIMAVIKA
No Comments