TORT Z LODAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Jak wiecie torty tworzę bardzo rzadko ( za to nadrabiam słodkimi ciachami ;) ).

Nadarzyła się jednak okazja na stworzenie czegoś wyjątkowego, więc nie mogłam odpuścić!

Zwłaszcza, ze pomysł przyszedł mi do głowy genialny!

Zainspirowana tortem, który stworzyłam na precasting do MasterChefa ( i dzięki, któremu tam się dostałam! ) postanowiłam stworzyć równie obłędny tort na jeden z konkursów.

2 rodzaje biszkoptów ( klasyczny i orzechowy ) przełożyłam pysznym, lekkim kremem na bazie mascarpone i białej czekolady.

Dodałam do tego pyszną , chrupiącą warstwę karmelową z prażynkami i udekorowałam własnoręcznie robionymi lodami oraz porzeczkami.

Całość zachwyciła domowników i przyznaję , że dawno nie widziałam takiego podziwu w ich oczach.

Koniecznie spróbujcie zrobić!

SKŁADNIKI:

( tortownica 16 cm )

BISZKOPT KLASYCZNY:

* duże jajko – 3 szt

* cukier – 3 łyżki

* mąka pszenna – 3 łyżki

* mąka ziemniaczana – 1 łyżka

* sól – 1 szczypta

BISZKOPT ORZECHOWY:

* zmielone orzechy laskowe – 80 g

* jajko – 3 szt

* cukier puder – 3 łyżki

* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka

* kasza manna – 20 g/2 pełne łyżki

KREM KARMELOWY Z PRAŻYNKĄ:

* masa kajmakowa – 2 czubate łyżki

* prażynki do tortów – 1 garść

* mascarpone – 100 g

* śmietana 36% – 50 g

* cukier puder – 1 czubata łyżka

* żelatyna – 1 łyżeczka

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

* biała czekolada – 200 g

* śmietana 36% – 200 g

* mascarpone – 350 g

* żelatyna – 2 łyżeczki

* cukier puder – 2 łyżki

LODY I DEKORACJA:

* wafelki do lodów

* cukier puder – 2 łyżki

* mascarpone – 250 g

*śmietana 36% – 150 ml

* świeże porzeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT KLASYCZNY:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli pod koniec wsypując cukier.

Dodajemy żółtka, dalej miksujemy, wsypujemy przesiane mąki, mieszamy za pomocą drewnianej szpatułki i wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut ( do suchego patyczka ) w 170C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.

BISZKOPT ORZECHOWY:

Zmielone orzechy mieszamy z mąką ziemniaczaną i kaszą manną.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mąki, mieszamy.

Masę dodajemy do ubitych na sztywno białek ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy szpatułką.

Pieczemy k. 35 minut w 170C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.

KREM KARMELOWY:

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, 2 łyżki masy kajmakowej i żelatynę – miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Wsypujemy prażynki, mieszamy.

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy.

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder.

Dodajemy do roztartego mascarpone, mieszamy, a następnie powoli cieniutki strumieniem wlewamy białą czekoladę oraz żelatynę i miksujemy do połączenia składników ( krótko, ale dokładnie ).

KREM DO LODÓW:

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder.

Dodajemy zimne mascarpone i mieszamy do połączenia składników.

Jeśli chcemy przygotować tort na drugi dzień polecam dodanie do kremu 1 łyżeczki żelatyny – masa dłużej pozostanie sztywna.

CAŁY TORT:

Na spód  tortownicy wkładamy biszkopt, nasączamy herbatą, wylewamy krem karmelowy.

Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy, nasączamy, smarujemy częścią kremu z białej czekolady.

Ponownie przykrywamy biszkoptem, nasączamy i smarujemy.

Czynność wykonujemy do momentu wykorzystania mas i biszkoptów.

Część kremu zostawiamy do posmarowania całego tortu z zewnątrz.

Mocno chłodzimy ( najlepiej przez noc ).

Po tym czasie wafelki do lodów przecinamy na 2 części , „przyklejamy” do boków tortu ( tak by góra wafelka i góra tortu były równo ).

  

Wypełniamy kremem i dekorujemy porzeczkami!

Zajadamy!

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Katarzyna
    15 lipca 2017 at 20:49

    Czy mogę się dowiedzieć co to jest ta prażynka i gdzie ją mogę kupić?

  • Reply
    Iga
    18 września 2020 at 07:04

    W jaki sposób, w jakiej formie dodać do kremu do lodów łyżeczkę żelatyny? Na sucho? Rozpuścić?

  • Skomentuj Iga Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress