BŁYSKAWICZNE CIASTO FRANCUSKIE

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasto francuskie.

Przeważnie kupujemy je sklepach, ale można je zrobić również w domu.

Wymaga jednak dość sporo pracy i czekania, na co nie zawsze mamy czas i ochotę,

Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczne ciasto francuskie.

Jest bardzo dobre w smaku, fajnie się rozwarstwia ( nie tak idealnie jak to “prawdziwe” ), ale jest fajną alternatywą dla niego i z całą pewnością zadowoli wszystkich smakoszy!

Spróbujcie!

ciasto francuskie , domowe ciasto francuskie , blyskwiczne ciasto ,ostra na slodko , sylwia ladyga , sylwia masterchef , (1)xx

SKŁADNIKI:

( 2 płaty )

* mąka pszenna typ 450 – 360 g

* bardzo zimna woda – 160 ml

* masło – 300 g

* sól – 0,5 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy pokrojone w kostkę bardzo zimne masło i za pomocą widelca zagniatamy tworząc kruszonkę.

Następnie dolewamy bardzo zimna wodę i szybko zagniatamy formując prostokąt.

Wyciągamy na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkowujemy na długi płat o grubości ok. 0,5cm.

1/3 górnej części ciasta składamy do środka, na nią układamy 1/3 dolnej części.

Odwracamy o 90 stopni i ponownie rozwałkowujemy.

Ponownie składamy i jeszcze raz rozwałkowujemy.

To samo powtarzamy 6 razy cały czas podsypując blat mąką, by ciasto się nie kleiło.

Ostatni raz rozwałkowane ciasto składamy, owijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie jest gotowe do użycia!

Pieczemy w 220C ok. 20 minut.

ciasto francuskie , domowe ciasto francuskie , blyskwiczne ciasto ,ostra na slodko , sylwia ladyga , sylwia masterchef , (2)xx

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress