Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasto francuskie.
Przeważnie kupujemy je sklepach, ale można je zrobić również w domu.
Wymaga jednak dość sporo pracy i czekania, na co nie zawsze mamy czas i ochotę,
Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczne ciasto francuskie.
Jest bardzo dobre w smaku, fajnie się rozwarstwia ( nie tak idealnie jak to “prawdziwe” ), ale jest fajną alternatywą dla niego i z całą pewnością zadowoli wszystkich smakoszy!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 płaty )
* mąka pszenna typ 450 – 360 g
* bardzo zimna woda – 160 ml
* masło – 300 g
* sól – 0,5 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy pokrojone w kostkę bardzo zimne masło i za pomocą widelca zagniatamy tworząc kruszonkę.
Następnie dolewamy bardzo zimna wodę i szybko zagniatamy formując prostokąt.
Wyciągamy na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkowujemy na długi płat o grubości ok. 0,5cm.
1/3 górnej części ciasta składamy do środka, na nią układamy 1/3 dolnej części.
Odwracamy o 90 stopni i ponownie rozwałkowujemy.
Ponownie składamy i jeszcze raz rozwałkowujemy.
To samo powtarzamy 6 razy cały czas podsypując blat mąką, by ciasto się nie kleiło.
Ostatni raz rozwałkowane ciasto składamy, owijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie jest gotowe do użycia!
Pieczemy w 220C ok. 20 minut.
No Comments