Swego czasu przygotowywałam bardzo dużo pyszności z mąki kokosowej.
Teraz zamierzam wrócić do tego “zwyczaju” i w mojej kuchni znów goszczą bardziej lekkie i dietetyczne przepisy.
Zdrowe, smaczne i łatwe do zrobienia.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto kokosowe z morelami.
Błyskawiczne do zrobienia i przepyszne!
Nie zawiera innych mąk niż mąka kokosowa, jest bez cukru i mleka.
Jest bezglutenowe i bez laktozy.
Śmiało może być przygotowywane i jedzone przez osoby z alergiami pokarmowymi.
A do tego jest niesamowicie pyszne!
Jest świetnym pomysłem nie tylko na deser ale też jako przekąska w pracy czy lekki podwieczorek.
Spróbujcie!
Ps. pamiętajcie, że mąka kokosowa ma całkiem inne właściwości i konsystencję niż np. mąka pszenna.
Potrzebuje więcej “płynu”, bo szybko go wchłania, a ciasta z Jej dodatkiem są bardziej “zbite” ( co nie znaczy, że nie smaczne! )
SKŁADNIKI:
( blacha ok. 20×20 lub tortownica 23 cm )
* duże jajka – 5 szt
* mąka kokosowa – 0,5 szkl
* roztopiony olej kokosowy – 1/4 szkl
* miód wielokwiatowy – 2 łyżki
* proszek do pieczenia bg- 2 łyżeczki
* morele/brzoskwinie
Ps. mąkę kokosową możemy zrobić sami mieląc i susząc wiórki kokosowe )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubijamy z miodem ok. 10 minut, dolewamy olej.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, dokładnie miksujemy ( ciasto ma mieć budyniową konsystencje ).
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy pokrojone morele pieczemy ok. 25-30 minut . 160C z termoobiegiem.
Smacznego!
No Comments