CIASTO KOKOSOWE Z MORELAMI – BEZGLUTENOWE , BEZ LAKTOZY, FIT!

Swego czasu przygotowywałam bardzo dużo pyszności z mąki kokosowej.

Teraz zamierzam wrócić do tego “zwyczaju” i w mojej kuchni znów goszczą bardziej lekkie i dietetyczne przepisy.

Zdrowe, smaczne i łatwe do zrobienia.

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto kokosowe z morelami.

Błyskawiczne do zrobienia i przepyszne!

Nie zawiera innych mąk niż mąka kokosowa, jest bez cukru i mleka.

Jest bezglutenowe i bez laktozy.

Śmiało może być przygotowywane i jedzone przez osoby z alergiami pokarmowymi.

A do tego jest niesamowicie pyszne!

Jest świetnym pomysłem nie tylko na deser ale też jako przekąska w pracy czy lekki podwieczorek.

Spróbujcie!

Ps. pamiętajcie, że mąka kokosowa ma całkiem inne właściwości i konsystencję niż np. mąka pszenna.

Potrzebuje więcej “płynu”, bo szybko go wchłania, a ciasta z Jej dodatkiem są bardziej “zbite” ( co nie znaczy, że nie smaczne! )

SKŁADNIKI:

( blacha ok. 20×20 lub tortownica 23 cm )

* duże jajka – 5 szt

* mąka kokosowa – 0,5 szkl 

* roztopiony olej kokosowy – 1/4 szkl 

* miód wielokwiatowy – 2 łyżki

* proszek do pieczenia bg- 2 łyżeczki

* morele/brzoskwinie

Ps. mąkę kokosową możemy zrobić sami mieląc i susząc wiórki kokosowe )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ubijamy z miodem ok. 10 minut, dolewamy olej.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, dokładnie miksujemy ( ciasto ma mieć budyniową konsystencje ).

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy pokrojone morele pieczemy ok. 25-30 minut . 160C z termoobiegiem.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress