CIASTO CUKINIOWE Z KREMEM ANANASOWYM

Kilka dni przed moim urlopem mama przyniosła od koleżanek z pracy przepis na nowe ciacho.

Błyskawicznie wzięłam się do pracy!

Ucierane ciasto cukiniowe ( przypominające tak lubiane przez Was ciasto marchewkowe ) przełożone lekkim kremem budyniowym jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki.

Smakuje fenomenalnie i jest bardzo szybkie do zrobienia!

Ja przygotowałam je w formie z kominem, Wy śmiało możecie zrobić w klasycznej tortownicy albo brytfance.

Spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 1,5 szkl

* cukier – 1 szkl

* tarta, odciśnięta cukinia – 1 szkl

* olej roślinny – 0,5 szkl

* posiekane orzechy – 3/4 szkl

* jajko – 3 szt

* ananas – 3 plastry

* cukier waniliowy – 1 łyżka

* soda – 1 płaska łyżeczka ( nie omijamy! )

* proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka

* cynamon – 1 pełna łyżeczka

KREM:

* sok z ananasa – 1 szkl

* budyń waniliowy – 40 g

* masło – 150 g

* cukier – 1 pełna łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Jajka ubijamy z cukrami i olejem.

Dodajmy mąkę przesianą z sodą, proszkiem, cynamonem – miksujemy.

Dodajemy tartą, odciśniętą cukinię, orzechy, pokrojonego drobno ananasa.

Wylewamy na tortownicę, pieczemy do suchego patyczka ( ok. 50 – 60 minut ) – 180C z termoobiegiem.

Studzimy, kroimy na 2 blaty.

KREM:

Budyń gotujemy na soku ananasowym z cukrem, studzimy.

Po wystudzeniu ucieramy z masłem na białą, kremową masę.

CAŁOŚĆ:

Kremem przekładamy ciasto, wkładamy na ok. 1 godzinkę do lodówki.

Smacznego!

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Kinga Kamińska
    4 sierpnia 2017 at 09:04

    Pysznie wygląda ? chciałabym je zrobić jednak mój piekarnik ze wszystkich ciast olejowych robi zakalce ? czym mogłabym zastąpić olej, aby się przepiekł, a i byl równie smaczny jak Twój?

  • Reply
    Basia.
    9 sierpnia 2017 at 17:10

    Czy może być to ananas i sok z puszki?

  • Reply
    Aneta
    2 września 2017 at 12:05

    Bez termoobiegu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      2 września 2017 at 12:46

      Ja polecam i piekę z termoobiegiem …. a Ty nie musisz się tak „drzeć” ;)

  • Reply
    Bożena
    27 kwietnia 2018 at 12:55

    Jaka pojemność szklanki 250ml ?

  • Skomentuj Kinga Kamińska Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress