SMAŻONE PIEROŻKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

Jakiś czas temu odkryłam fajny pomysł na ciasto pierogowe, które idealnie nadaje się do smażenia jak ciastka.

W wersji na ostro ( np. z nadzieniem mięsnym lub serowym, jak i w wersji na słodko ).

Dziś właśnie tą słodszą wersję Wam pokażę!

A co! Cukru nigdy za wiele ;)

Fantastyczne, chrupiące ciasto wypełnia po brzegi masło orzechowe!

Idealne jako słodka przekąska w ciągu dnia albo na imprezie!

Spróbujcie!

  

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 0,5 kg

* jajko – 1 szt

* woda – 0,5 szkl

* oliwa – 2 łyżki

* sól – 1 łyżka

NADZIENIE:

* masło orzechowe

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy po łyżeczce masła orzechowego, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę lub kapelusze.

Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano.

Zajadamy gorące, posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress