Jakiś czas temu odkryłam fajny pomysł na ciasto pierogowe, które idealnie nadaje się do smażenia jak ciastka.
W wersji na ostro ( np. z nadzieniem mięsnym lub serowym, jak i w wersji na słodko ).
Dziś właśnie tą słodszą wersję Wam pokażę!
A co! Cukru nigdy za wiele ;)
Fantastyczne, chrupiące ciasto wypełnia po brzegi masło orzechowe!
Idealne jako słodka przekąska w ciągu dnia albo na imprezie!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 0,5 kg
* jajko – 1 szt
* woda – 0,5 szkl
* oliwa – 2 łyżki
* sól – 1 łyżka
NADZIENIE:
* masło orzechowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy po łyżeczce masła orzechowego, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę lub kapelusze.
Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano.
Zajadamy gorące, posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
No Comments