Jak wiecie uwielbiam słoiczkowe desery – właśnie za to, że można zabrać je ze sobą wszędzie: do szkoły, pracy albo na piknik.
W słoiczkach przygotowuję zarowno lekkie, zdrowe sałatki ( takie jak pokazałam np. w Dzień Dobry TVN ), jak i słodkie desery ( czasami zdrowe, czasami mniej ;) ).
Dziś mam dla Was przepis na przepyszny deser a’la Snickers – kasza jaglana połączona z chrupiącymi orzechami, daktylowym karmelem oraz czekoladą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!
Smakuje genialnie!
Deser jest bezglutenowy,wegański i bez laktozy.
Zajadajcie!
SKŁADNIKI:
* kasza jaglana sucha – 0,5 szkl
* mleko roślinne – 2 szkl
* cukier trzcinowy – do smaku -ok. 3-4 lyżki
* orzeszki ziemne ( śmiało mogą być solone ) – ok.3/4 szkl
* gorzka czekolada – 100 g
* daktyle 0,5 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Daktyle zalewamy ok. 1 szklanki wrzątku, zostawiamy do moczenia. Po namoczeniu blendujemy na gładką masę.
Wypłukaną kaszę zalewamy 2 szkl mleka, gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania słodzimy i blendujemy na gładką masę.
Czekoladę roztapiamy w kąpiel wodnej z 1 łyżką mleka.
Do słoiczków naprzemiennie układamy kaszę, daktyle, czekoladę i podprażone orzechy.
Podajemy na zimno!
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ TARGROCH
1 Comment
Ola
23 sierpnia 2017 at 15:34Czy zamiast kaszy mogę użyć płatków jaglanych?