Uwielbiam faszerować ciasto francuskie – zarówno na słodko, jak i na ostro.
Kilka dni temu pokazałam Wam pyszną “zapiekankę”, którą zrobiłam z ciasta francuskiego i odrazu pojawiło się szaleństwo na facebooku!
I słuszne – bo zapiekanka wyszła genialna!
Ciasto francuskie wypełnione farszem serowym z warzywami jest świetnym pomysłem zarowno na obiad, jak i kolacje na ciepło.
Sprawdzi się rownież jako imprezowa przekąska!
Ps. fajnym dodatkiem jak np. sos czosnkowy.
SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie – 1 op / 300 g
* ser żółty – ok. 250 g
* papryka czerwona – 1 szt
* kukurydza – ok. 100
* sól, pieprz, papryka ostra
* jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ścieramy ser żółtym dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukuyrydzę.
Doprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie rozcinamy na 3 dłgie płaty.
Na każdym wzdłuż układamy farsz i sklejany ( jak pierogi ).
Sklejamy 3 końce razem i zwijamy dość casny warkocz.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i psypujemy np. świeżym szczurekiem.
Pieczmy ok. 30 minut / 190C
Smacznego!
No Comments