KARMELOWE NALEŚNIKI Z SEREM I ORZECHAMI

Jak wiecie uwielbiam naleśniki – wszelkiego rodzaju!

Nie ważne czy to na słodko, czy ostro czy nawet słono – naleśniki przynajmniej raz w tygodniu muszą u mnie być!

Dziś mam dla Was przepis na jedne z tych ulubionych – królują w nich orzechy włoskie, słodki karmel i biały ser.

Taka słodka rozpusta, na którą warto się skusić i dla której warto zgrzeszyć!

Są idealnym pomysłem na słodki obiad albo np. przyjęcie dla dzieci!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:

* mąka pszenna – 1 szkl
* duże jajko – 1 szt
* mleko 3,2% – 2 szkl
* olej rzepakowy – 4 łyżki
* sól

NADZIENIE:

* ser bały tłusty – 350 g
* żółtko – 2 szt
* cukier – do smaku
* orzechy włoskie – ok. 50 g

SOS KARMELOWY:

* cukier drobny – 4 łyżki
* masło – 1 czubata łyżka
* śmietana 30% słodka – ok. 0,5 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy na ok. 10 minut, smażymy 4 duże naleśniki.

Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy 3/4 podprażonych orzechów włoskich ( posiekanych ) i wszystko mieszamy.  Smarujemy naleśniki po całości, zamykamy w koperty.

na patelni rozsypujemy cukier ( po całości ) , roztapiamy, wrzucamy masło i energicznie mieszamy.

Zalewamy śmietaną i gotujemy na kremowy sos, dodajemy szczyptę soli i resztę podprażonych , posiekanych orzechów.

Polewamy naleśniki i zajadamy!

Smacznego!

Ps. tym razem zakupy zrobiłam w sklepie internetowym Frisco.pl –  spisał się na medal!

Zakupy zostały dostarczone błyskawicznie, paczka zapakowana i zabezpieczona rewelacyjnie, a wybór towaru przyprawia o zawrót głowy!

Oprócz rzeczy spożywczych na sklepowych półkach Frisco.pl jest też chemia, kosmetyki czy produkty dla zwierząt.

Koniecznie zaglądnijcie i wybierzcie coś dla siebie – oszczędzicie nie tylko pieniądze, ale i czas, który możecie poświęcić na przygotowanie czegoś pysznego!

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Justyna
    23 listopada 2017 at 09:39

    Pyszne! Ten blog to prawdziwy cud świata

  • Reply
    Magda
    14 września 2021 at 13:22

    Przepyszne! Nigdy nie myślałam, że dodanie żółtek do sera białego może tak poprawić smak. Ja wyparzyłam jajka przed dodaniem ich do sera, ale zastanawiam się czy jest to konieczne?

  • Reply
    Marzynia
    25 lipca 2023 at 00:41

    To musi być wielka pyszność!

  • Skomentuj Magda Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress