KRUCHE CIASTO Z ARONIAMI, KOKOSOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄ

Kilka dni temu dostałam od mojej Oliwki wieeeelką pakę aronii prosto z ogródka.

Część wykorzystałam do koktajlu, zrobiłam dżemiki i przygotowałam pyszne ciacho!

Jedno z lepszych ciast z owocami, jakie ostatnio robiłam.

Delikatny, kruchy spod pokryty owocami i lekką kokosową pianką / bezą oraz chrupiącą kruszonką jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki.

Ps. jeśli nie macie aronii śmiało możecie wykorzystać inne, ulubione owoce!

Polecam!

 

SKŁADNIKI:

( duża blacha ok. 24×30 )

CIASTO KRUCHE:

* mąka pszenna – 3 szkl

* masło – 250 g

* cukier puder – 5 łyżek

* żółtko – 5 szt

* cukier waniliowy – 1 łyżka

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

OWOCE:

* aronie – ok. 1,5 l

* cukier – ok. 0,5 szkl

KOKOSOWA PIANA:

* białko – 5 szt

* cukier – 3/4 szkl

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* wiórki kokosowe – 200 g

* proszek do pieczenia – 1 szczypta

* jogurt grecki – ok. 1 szkl ( można zastąpić śmietaną kwaśną gęstą )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUCHE CIASTO:

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie zwarte ciasto.

Dzielimy na 2 części, jedną wylepiamy blachę, drugą wkładamy do mrożenia.

( Ciasto możemy delikatnie posypać kaszą manną, by owoce nie przesiąkły ).

OWOCE:

Aronie przesmażamy z cukrem do momentu aż będą miękkie i puszczą sok.

KOKOSOWA PIANKA:

Białka ubijamy na sztywno, do ubitych powoli dodajemy cukier.

Wlewamy jogurt grecki, wsypujemy mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i kokos – miksujemy.

CAŁOŚĆ:

Owoce wykładamy na kruche ciasto ( bez nadmiaru soku ), przykrywamy kokosową pianą i posypujemy startym na tarce kruchym ciastem.

Pieczemy ok. 50 minut / 180C.

Całkowicie studzimy!

Smacznego!

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Anonim
    9 września 2017 at 18:35

    jakie owoce zamiast aronii można dodać?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 września 2017 at 08:43

      Świetnie sprawdzą się borowki maliny, truskawki i śliwki :)

  • Reply
    karola
    25 listopada 2017 at 17:12

    a ja mam pytanie, aronie trzeba przysmazyc z cukrem, a co jesli wybierzemy inne owoce np. sliwki, truskawki, maliny??

    • Reply
      Ostra na Słodko
      25 listopada 2017 at 17:14

      Jeśl owoce są miękkie – na tyle , że rozpadną się podczas pieczeia – nie musimy wcześniej smażyć tylko po ułożeniu na cieście delikatnie oprószmy cukrem.

  • Reply
    Mm
    21 grudnia 2017 at 13:54

    A mrożone się nadadzą?

  • Skomentuj Ostra na Słodko Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress