Jak wiecie naleśniki uwielbiam! ( cholera znów się powtarzam! :D ).
Mówiłam to już chyba z milion razy, ale na prawdę tak jest!
Naleśniki są takim daniem, które mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Chyba nigdy mi się nie znudzą.
Dziś ma dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki marchewkowe, ktore ostatnio totalnie podbiły moje serce!
Świetne zarówno w wersji na słodko, jak i tej bardziej wytrawnej.
Ja przygotowałam je z wiśniami na gorąco, Wy śmiało możecie spróbować swoich ulubionych dodatków.
Koniecznie spróbujcie!
Ps. jeśli chcemy składać naleśniki w koperty albo zwijać koniecznie musimy zrobić to od razu po usmażeniu.
Później naleśniki będą się „łamać”.
SKŁADNIKI:
( ok. 6 szt )
* mąka ryżowa – 140 g
* duże jajko – 1 szt
* mała marchew – 1 szt
* mleko bezlaktozowe – 400 ml
* cukier trzcinowy – 2 łyżki
* sól – 1 szczypta
* olej kokosowy do smażenia
DODATKOWO:
wiśnie + cukier do karmelizowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Marchew, mąkę, jajko, mleko, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w blenderze -i dokładnie ze sobą miksujemy ( ciasto ma mieć konsystencję taką samą jak klasyczne ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dosypujemy mąkę ).
Smażymy na patelni natłuszczonej olejem kokosowym ( natłuszczamy delikatnie przed każdym naleśnikiem ).
Podajemy na gorąco ze smażonymi z cukrem wiśniami na gorąco.
Smacznego!
4 komentarze
Dorota
11 września 2017 at 13:36Czy moge dac make kukurudziana zamiast ryzowej? Jesli tak to ile?
Ostra na Słodko
11 września 2017 at 13:45Nie , kukurydzina się rozpadnie.
Agnieszka
11 września 2017 at 17:54Zapomniała Pani o jajku w sposobie przygotowania :)
L_ida
19 września 2017 at 16:49Marchew rozumiem surową? Czy trzeba ja wczesniej zetrzec?